Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2012 19:09 - Комунистите криеха истината за спасяването на българските евреи(професор Михаел Бар-Зоар)
Автор: watchtowerman Категория: Политика   
Прочетен: 6451 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 08.04.2012 19:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Израелският професор Михаел Бар-Зоар е специалист по Близкия изток, историк, политик, журналист и писател. Той е биографът на първия израелски министър-председател Давид Бен-Гурион и на сегашния президент и Нобелов лауреат Шимон Перес. Бар-Зоар е работил и работи с водещите израелски държавници и е техен съветник. Близък приятел е на покойния премиер Ицхак Рабин и на Шимон Перес. Бар-Зоар е роден в София през 1938 г. Десет години по-късно заминава за Израел. Завършва политически науки в Университета в Ерусалим. Специализира международни отношения в Париж. Участва в няколко арабско-израелски войни. Два пъти е избиран за депутат в израелския парламент – Кнесета. Написал е над 30 книги документалистика и художествена литература. Чете лекции в университетите в Израел, в САЩ, както и в други страни. Автор е на книгата “Извън хватката на Хитлер”, посветена на спасяването на българските евреи, както и на документален филм по темата. Той е Доктор хонорис кауза на СУ “Св. Климент Охридски”. 

    Въпрос:

   Проф. Бар-Зоар, преди дни отбелязахме деня, в който през 1943 г. бяха спасени българските евреи. За това обаче започна да се говори едва през последните 20 години, докато преди това светът не знаеше за този подвиг. Защо? 

    Отговор:

 По една много проста причина. Кои спасиха българските евреи – Църквата, профашисткото мнозинство в парламента и Царят. Те са тримата най-големи врагове на комунизма. На комунистическото правителство беше много тежко да признае, че най-големите му врагове са спасили евреите. Затова бяха измислили една легенда, като че ли комунистите са спасили евреите. Затова те опитаха да разкажат това по един много дискретен начин. Затова докато в България имаше комунистически режим не можеше да разправи истината за спасяването на българските евреи. След като падна комунистическият режим и ние можахме да се доберем до документите и до архивите, можехме да напишем истината за спасяването на българските евреи.

    Въпрос:

   Защо приехте тази тема като своя лична кауза?

   Отговор:

  Аз мислех, че целият свят знае, че българите са спасили евреите. През март 93-та година бях в САЩ прочетох една голяма статия в „Ню Йорк таймс” за спасяването на датските евреи от датчаните. Тогава аз написах една малка статия за същия вестник и казах „Браво на датчаните, те са прекрасни хора, спасили са 7200 евреи, браво! Обаче има още една страна в Европа – България, която е спасила не 7000, а 50 000 евреи.” И така накратко им разказах историята, която е станала тук. След това от вестника телефонираха в университета Емори, Атланта, където преподавах. После позвъниха и на ректора на факултета по история, за да питат кой съм аз. На третия ми се обадиха и ме питаха „Каква е тази работа, вярно ли е? Няма никаква информация за това. Имате ли доказателство?” Аз им казах: „Как да не е вярно. Аз и още 50 000 евреи, които сме спасени, сме доказателството. С много съмнения накрая публикуваха статията. А след това имаше едно наводнение от писма и телеграми от цял свят и хората се радваха, че най-накрая някой е показал историята. Убедиха ме да напиша книга за спасяването на българските евреи, защото се оказа, че този факт не се знае.

    Въпрос:

 Не са малко хората, които смятат, че се преувеличава ролята на Цар Борис ІІІ за спасяването на българските евреи. Както знаете, неговият паметник беше премахнат от мемориалната гора в Ерусалим след протест на потомци на македонски евреи, които го обвиняват, че е допуснал депортирането на над 11 000 евреи от Тракия и Македония в нацистките лагери на смъртта. Вие обаче сте твърд защитник на монарха. Защо?

    Отговор:

 Да, Царят е критикуван, защото не е спрял депортирането на евреите от Беломорието, от Тракия и Македония. Затова го нападат тежко. Нападат го и заради факта, че е прокарал Закона за защита на нацията, който беше един расов закон. Критикуват го и заради това, че се е съгласил на договора между България и Германия, между Белев(б.ред. – Александър Белев – комисар по еврейските въпроси в България) и Данекер (б.ред.- Теодор Данекер – през 1943 г. е съветник по еврейския въпрос към немското посолство в София. Главен виновник за унищожаването на европейските евреи) за депортацията на българските евреи. От друга страна обаче като вземете йерархията в България, ако Царят не беше подписал това решение да не се изпращат българските евреи, всички щяхме да заминем за Треблинка. В края на краищата, когато на 9 март 1943 г. трябваше да се вземе едно решение – заминават или не заминават, влаковете вече бяха в гарите, царят взе решение да не заминават. Царят даде последното решение и не може да му се вземе тази заслуга. Ние имаме дълг към него, както и към Църквата, към Пешев, към групата на парламентарните дейци от това време. 

    Въпрос:

 Това означава ли, че компромисът да бъдат изпратени над 11 300 евреи от Тракия и Македония е за сметка на спасяването на българските евреи? 

    Отговор:

   Това не беше компромис. Това беше отделна работа. Немците ги виждаха като част от тяхното военно командване, така че нямаше никаква възможност да не ги изпратят. Според мен българското правителство трябваше да направи едно усилие да бъдат спасени.

    Въпрос:

 Вече повече от половин век продължават споровете дали тези територии са били под българска или германска юрисдикция и всъщност, че България не е имала възможност да ги спаси.

     Отговор:

   Немците казваха, че България само администрира тези територии, а не че те принадлежат на България, както България искаше да го покаже. Тамошните евреи нямаха българско поданство и затова българите не направиха никакво усилие да ги спасят. Това беше черната точка в тази история.

     Въпрос:

  Според Анжел Вагенщайн обаче темата за спасяването на българските евреи се митологизира. 

    Отговор:

    Не разбирам точно какво искате да кажете, че Анжел Вагенщайн казва, че няма подобно нещо в България, че това не е верно?

    Въпрос:

    Не, той смята, че този въпрос се преекспонира, че имало много митове около спасяването на българските евреи, като той пък е отявлен критик на ролята на царя и твърди, че е голяма заблуда и лъжа, че той е спасител на евреите. 

   Отговор:

    Аз не знам какви са неговите мнения. Аз говоря само с факти. Факт е, че в България е имало голяма толерантност към евреите, че обществото е било смесено. Аз като бях дете имах чичо Стоян, и чичо Ивайло, и чичо Якович. Аз не знаех каква е разликата между тях. Моят баща беше българин християнин, майка ми също беше християнка. Аз не познавам в света такива добри отношения между евреи и християни. За мен България е символ на толерантност. Колкото до фактите как са били спасени българските евреи, аз написах една книга, базирана на факти, която писах с помощта на две много добри асистентки и ние намерихме документи и факти и написахме книга не върху мнения, като на г-н Вагенщайн или на някой друг, а върху това, което намерихме в архивите. Аз знам, че тук хората се трепят по всеки малък въпрос, но бих посъветвал да отидат в архивите, да четат документите и тогава да говорим.

http://www.vsekiden.com/57508/%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B5%D0%BB-%D0%B1%D0%B0%D1%80-%D0%B7/




Гласувай:
7



1. watchtowerman - Изпратено от aristotelis на "лични съобщения"
08.04.2012 20:54
Историята се срамува от българия а ... (ново)
Историята се срамува от българия а българия се срамува от история!!!
Уинстън Чърчил, през втората световна война е казал следното, "знаехме от историята че гърците се борят като герои а от тук нататък ще викаме че геройте се борят като гърците"....We will not say thereafter that the Greeks fight like heroes, but heroes fight like the Greeks!.........А за българите знаеш ли какво е казал? БОРБАДИРАЙТЕ ГИ ТЕЗИ ИЗРОДИ ДЕТО СА ДАЛИ ХЛЯБ, ВОДА И МЕД НА НАЦИСТИТЕ! А СЛЕД ПЪРВИТЕ БОРБАДИРОВКИ НАД СОФИЯ Е КАЗАЛ.."СЛЕД КАТО НАШЕТО ЛЕКАРСТВО Е СВЪРШИЛО ТОЛКОВА ДОБРА РАБОТА НЕКА ТЕЗИ ИЗРОДИ ПОЛУЧАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОЗИ ОТ НЕГО!!!
Светът свикна вас българите да ви гледа нагъзени и покорни, чакащи поредната порция анален секс. И докато вие се възприемаме като олигавена, разкрачена проститутка, светът също ще ви възприема така. За това България никога няма да се оправи, докато сама не извади вибратора. Защото в света на пропуснатите и реализираните възможности, когато един е паднал по корем със забит в гъза вибратор, другите няма да му го извадят и да му помогнат да стане….НЕ! ТЕ ЩЕ ГО НАБИВАТ ОЩЕ ПО-НАВЪТРЕ!!!!
Изпратено: 20:47 От: aristotelis
цитирай
2. анонимен - България над всичко!
20.04.2012 16:23
Велика е Българската държава и Велик е Българският народ! България, българите и българщината блестят по най-красивият начин на световния небосвод. България е велика държава защото спаси своите 50 000 евери - да живее България!
цитирай
3. watchtowerman - Спасяването на българските евреи е тежък исторически, политически и морален шамар върху ония държави
21.04.2012 08:23
върху ония държави, които през време на войната ИМАХА ВЪЗОЖНОСТТА да проведат политиката на ХУМАННОСТТА спрямо евреите, още преди да започнат военните деиствия, а и по време на тях. Великобритания затвори Палестинаския протекторат относно достъпа на евреи(квота от 10 000 евреи на година), макар че ОН през 1920 я задължи да създаде в Палестина еврейска държава. Ако имаше еврейска държава, гонените евреи от Европа щяха да се спасят от унищожението. Но Англия блокира Палестина и стотици хиляди евреи бяха върнати обратно в ръцете на ония, които искаха унищожението им. Да припомня случая с потапянето на кораба "Струма" в Черно море, върнат от англичаните, с над 360 евреи на борда, понопен от съветска подводница като вражески обект. Премеждията с кораба "Екзодус". И да не изреждам още колко други подобни...Същата блокада, за емиграция налагат и САЩ... Днес, същите държави, всячески се опитват да овъргалят в калта уникалния пример по опазването на евреите в България, за да прикрият мръсните си политическите игри преди и по време на 2-та световна война с еврейския въпрос.
цитирай
4. bserafimova - Защо спасените евреи не защитиха СПАСИТЕЛИТЕ СИ?
14.09.2012 19:53
За моралния си подвиг Димитър Пешев получи 15 г. затвор от български съд и... почетно гражданство в Израел

Защо спасяването на българските евреи в днешните граници на родината през пролетта на 1943 г. е най-дълго укриваната тайна от историята на Втората световна война, пита еврейският историк Михаел Бар Зоар?
Това трябва да попита и премиерът Бойко Борисов, който отведе 11 министри в Тел Авив на второ съвместно заседание на правителствата на България и Израел.
Част от делегацията е и председателят на „Шалом” Максим Беневисти. Той носи документи, които ще експонира в музея Яд Вашем за честването догодина на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Светът доскоро не знаеше, че по времето на Холокоста само България, Дания и ...Албания не са пратили на заколение поданиците си юдеи.
70 години Холивуд не се вдъхновява от тази епичност на малкото ни царство. Жорж Ганчев се опита да заснеме филм по темата, ама го резнаха финансово. Президентът Петър Стоянов като че ли е първият държавник, понечил да даде, макар и плах, отговор на тази историческа мистерия със статията си “Спасяването на българските евреи и спасяването на националната ни памет”.
Той постави скандалния въпрос на международно ниво: “А какво стана със спасителите”?
Обезглавиха им благородството.
Повечето от 43-мата депутати от тогавашния парламент, начело с Димитър Пешев, организирал подписка в защита на евреите, 63 интелектуалци и писатели, сред които Елин Пелин, БПЦ, екзарх Стефан, митрополит Кирил, професионални и творчески съюзи, че дори и ФК “Славия”, са гилотинирани с присъди от Народния съд, стигматизирани от деветосептемврийската власт и заклеймени от тогавашната идеология.
20 от 43-мата депутати спасители са осъдени на смърт, припомня Петър Стоянов.
6-има на доживотен затвор, 8 на 15 години и четирима на 5 г. затвор. Едва трима са оправдани. А водачът на спасителите Димитър Пешев е осъден на 15 г. като пронацист и... антисемит!?
Бре!
Ето затова спасяването на българските евреи е най-дълго у
цитирай
5. bserafimova - Защо спасените евреи не защитиха СПАСИТЕЛИТЕ СИ?
14.09.2012 19:55
20 от 43-мата депутати спасители са осъдени на смърт, припомня Петър Стоянов.
6-има на доживотен затвор, 8 на 15 години и четирима на 5 г. затвор. Едва трима са оправдани. А водачът на спасителите Димитър Пешев е осъден на 15 г. като пронацист и... антисемит!?
Бре!
Ето затова спасяването на българските евреи е най-дълго укриваната тайна на Втората световна война.
Защото е последвано от организирана престъпна срамота. Спасителите на 48 000 евреи, нарочени за умъртвяване в газови камери, изкупват благородството си със смърт и затвор.
Странно. Дори налудно. Не може да се оправдае с изпратените по закона за Защита на нацията в концентрационни лагери 11 433 евреи от Македония и Беломорието. Присъединената територия е била под санкцията на Третия райх и чак след това се е водела административна единица на Царство България.
Странно и налудно е преследването на спасителите, сред които не може да се отрече, че е и негово величество Цар Борис ІІІ Обединител. Споменава го държавнически и самият президент Петър Стоянов.
Т.нар. Народен съд, макар и нелегитимен, изобилства от съдии и членове на съда все... спасени евреи.
Например обществен обвинител е Манчо Мошев, съдии са Исак Франсез, Пепо Коен, баща на експосланичката ни в Швейцария Леа Коен, Еми Барух, Йосиф Кутев, Исак Данов, проф. Нисим Меворах, д-р Израел Леви, д-р Шаул Романо, д-р Йосиф Фаденхехт, роднина на Йосиф Сърчаджиев, д-р Шейнин, д-р Вентура...Членове на съда са д-р Яко Арис, д-р Александър Клайн, д-р Нисим Леви...
Бащата на вицепремиерката на Симеон Сакскубурготски Лидия Шулева, също е бил в този списък. Давид Елизар, партизанин от бригадата “Чавдар”, също е бил достатъчно овластен и влиятелен.
И нито един от всички тези учени и авторитетни за времето си мъже и жени не се осмелява да апострофира разпореждането на Георги Димитров: “Никой не трябва да бъде оправдан и никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля”
цитирай
6. bserafimova - Защо спасените евреи не защитиха СПАСИТЕЛИТЕ СИ?
14.09.2012 19:56
И нито един от всички тези учени и авторитетни за времето си мъже и жени не се осмелява да апострофира разпореждането на Георги Димитров: “Никой не трябва да бъде оправдан и никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля”
Какво излиза?
В така наречената крайно неправилно фашистка България 43 депутата, включително и от прогерманското мнозинство, проявяват здрав разум, човещина и демократичен рефлекс, опълчвайки се на Хитлер срещу депортацията на 48 000 български евреи! А спасените от тях не се осмеляват една подписка да направят!?
Гласец да надигнат, макар и в пустиня. Не да водят война с Червената армия, поне нещо да измрънкат от рода на: “Абе, грехота е да се посяга точно пък на тия хора като Димитър Пешев”.
Ето ви морален казус с жесток драматичен заряд, достоен за маестрото Спилбърг.
Защо спасените с власт и влияние в т. нар. Народен съд евреи гък не казват в защита на спасителите си?
Нещо повече, на съд са пратени и опозиционни лидери и депутати, които не само, че са подали ръка на българските евреи, но и които са били против присъединяването на България към Тристранния пакт.
Цитирам Петър Стоянов, който пък цитира евреина Габриеле Нисим, написал книгата “Човекът, който спря Хитлер”: “Димитър Пешев спасява честта на своята страна, никой обаче на спасява честта на нацията през дългите години на лагерите.”
Отнасят го, разбира си и евреи, като адвокат Йосиф Яшаров, изключен от софийската адвокатура, понеже си позволил да защити в съда... спасителя Димитър Пешев. Понеже си позволил да си върши работата.
Вероятно и поради тази причина 47 000 обикновени евреи, безспорно добри хора, напускат България след деветосептемврийския преврат.
Сатрапите. Децата им днес ни учат на демокрация и пазарна икономика.
И се чудим защо преходът е перверзен, ненормален и шашав.
А в днешна Германия, родината на холокоста, какво става- всяка уродливост на историческото си развитие я слагат на дневен ред, анализират я и я изолират от битието си като опасен вирус. Шут на нацизма, шут и на комунизма. Избраха за президент Йоаким Гаук- пастор, морален стожер, пътуващ учител.
За ориентир. Защото стърчи над тълпата.
цитирай
7. bserafimova - Защо спасените евреи не защитиха СПАСИТЕЛИТЕ СИ?
14.09.2012 19:56
А в днешна Германия, родината на холокоста, какво става- всяка уродливост на историческото си развитие я слагат на дневен ред, анализират я и я изолират от битието си като опасен вирус. Шут на нацизма, шут и на комунизма. Избраха за президент Йоаким Гаук- пастор, морален стожер, пътуващ учител.
За ориентир. Защото стърчи над тълпата.
Тук, ако случайно се извисиш, попитай духа на Димитър Пешев какво ще ти се случи.
15 години затвор, от които лежи ефективно 13 месеца. Достатъчно, за да бъде разсипан физически и морално. Днес племениците му са близки с Леа Коен, дъщерята на съдията от народния съд Пепо Коен. Така и трябва. Братството е мост над ножа.
Подобен мост спуска и Самуил Ардити, който в книгата си „Човекът, който изигра Хитлер”, не отрича ролята на цар Борис 3 Обединител за спасяването на българските евреи. Мост към исторческата истина е и признаването на грозните факти -
да, не е стигнал куражът на царя да се опълчи на Хитлер срещу депортацията на евреите от Македония и Беломорието, както и не е стигнал и куражът на спасените евреи да се опълчат на Сталин срещу осъждането на Спасителя Пешев.

http://www.bnews.bg/article-58670
цитирай
8. watchtowerman - Емоционален и
14.09.2012 21:17
съдържателен коментар.
За което благодаря, bserafimova
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: watchtowerman
Категория: Политика
Прочетен: 2266014
Постинги: 463
Коментари: 1657
Гласове: 10558
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол