Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2008 18:02 - Преход: Сопот-х.Добрила-вр.Левски-Купена-Кръстците-х.Левски-Карлово
Автор: watchtowerman Категория: Туризъм   
Прочетен: 31571 Коментари: 11 Гласове:
3

Последна промяна: 14.04.2013 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     На 16 август излизах от поредната нощна. Предстояха ми 4 дни почивка. Още в зори се очертаваше денят да е горещ. Каква ли отмора ме очакваше в душните и напечени от жегата бетонни сгради? Набързо реших: ще бягам в планината! Нахвърлих в раницата каквото успях да видя и се отправих към ж.п гара Искър. Бях с намерението да осъществя един отдавна обглеждан маршрут – билото на средна Стара планина – от връх Ботев до хижа Добрила, чиято продължителност е около 7-8 часа.

     С билет за 6,70 лв до Карлово, пътническият влак в 8,55 ч., се оказа нова, елегантна  мотриса.  Бяхме малцина пътници –  неделя е. За разлика от надигащата се жега отвън, в мотрисата климатикът вееше студено. Наложи се да облека пуловера.

    След кратко дремване се събудих с мисълта, че ще е по-подходящо да слеза на Сопот, преди Карлово, да хвана лифта, който да ме качи на 1600м височина, вместо да я изкачвам от Карлово. После кратък преход до хижа Добрила, където да преспя. А на сутринта – по хребета до Ботев.

    В 11,30 слезнах на гара Сопот. Тя е в края на града, а лифтът – от другата страна. Жегата и задухът бяха неверотно силни, може би и заради недоспиването и умората от двете поредни нощни. Нямах никакви провизии, затова ми трябваше да открия по пътя работещ магазин. Намерих такъв близо да лифта.

    Делтапланеристи ползваха почивния ден и това беше причина лифтът да работи без прекъсване. На първата станция билетът е 5 лв. Издигайки се,  скоро усетих жадувани прохладни въздушни течения.  На горната станция перспективата е или пеша – за около 1,30ч до хижа Добрила, или ползване на втория лифт. Хич не ми се “блъскаше”, затова проверих кога биха пуснали втория лифт. Там вече имаше 3 човека, и аз – 4-ия, поради което беше основание да го задействат.

     С нови 3лв и изкачваш денивелация от 150-200 метра. И вече си на 30-40 минути от хижа Добрила. Пътеката е почти хоризонтална. Въздухът е свеж и прохладен, гледката – неповторима.

image

               Връх Левски(Амбарица) – 2166м

 

     Скоро виждам и хижа Добрила

image

     Под масите, на сянка, е добре – излезеш ли на открито, усещах необичайно силното греене на слънцето, дори през дрехите ми проникваше топлина, сякаш като от микровълнова печка. Притеснявах се, че ако това греене бъде същото и утре, ще имам сериозен проблем – бях си забравил шапката, а и не намерих къде да си купя такава в Сопот, явно щях да импровизирам нещо като тюрбан, ама доколко ли ще е сполучливо?  

      В кухнята предлагат добра храна.

      Спането – минимално 10лв.

     Вечерта пристигна група дами, идващи откъм Беклемето – Троянски проход. Поинтересуваха се закъде ще се запътвам сутринта. Като разбраха, че маршрутът ми е като техния ме помолиха да вървим заедно, защото идвали за първи път по тия места. Не отказах. Макар  вече да предусещах, че тази съвместност най-малко ще забави МОЕТО темпо на придвижване. Съдба, казах си. Не съм егоист, не  отказвам сътудничество, особено в планина, където може да стане опасно и критично. Пък и откъде да знам, може би утрешният ден ще е такъв, че ТЕ да ми се притекат на помощ. Да, казах си, ще вървим заедно, макар и това да бъде по-бавно, и вместо за 8 часа, изминем разстоянието за 10 или 12 часа,  все ще е светло до 20 часа. Поради което изрично помолих да сме готови за тръгване към 8ч сутринта.

    Утрото дойде, и “женската” група се организира за тръгване едва в 9 часа. Сега с изненада открих, че компания ще правят и двете им домашни кучета.

     Преходът е такъв, че няма достъп до вода. Затова си наляхме ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по 1,5 литра вода за човек.

      Скоро превалихме първия хребет. И тогава пред нас се откри величието на  връх Левски. 
image

Заизкачвахме го.

 

image

Ето ни и на връх Левски. 

image


Панорамни гледки

image

На запад – бялата точка хижа Дерменка

image

                 На северо-изток - Априлци


image

На изток - КЛАСИКАТА: Малък и Голям Купени,  Кръстците, Жълтец, Връх Ботев.  

image

По пътеката към Малкия и Големия Купен, Кръстците

image

                         Големият Купен - 1

image

 

                            Големия Купен

   На три пъти срещнахме планинари, идващи от Ботев. Долната снимката е красноречиво свидетелство за настроението, което излъчвате там

image

                              На фона на Купена



image

                        На връх Купена



image

               Поглед към Кръстците

 

     Следваме тясна пътека. Трябва да се има предвид, че в този участък - от Купена до Кръстците, се придвижвате, като на места ползвате парапет от стоманени въжета...

image

image

                                 Кръстците 

image

                     Най-високия от Кръстците



image

След Кръстците с поглед към “гърба” на Костенурката

 

    Времето се разваляше – облаци се сгъстяваха над връх Ботев. Ситуацията можеше да се влоши и за 15 минути. А на гърба на хребета хич не е приятно да те споходи гръмотевична буря. До Жълтец имахме още 1,30ч, а оттам до заслон Ботев, още толкова. Можех да водя групата и в тьмното, защото натам билото е разлято, пътеката е ясна, пък и имах силно светещ начелник. Но очертаващата се буря, а и умората на една от дамите, ме караше да се оглеждам за аварийно спускане към хижа Левски. Което и направих преди още да стигнем пътеката, спускаща се откъм Костенурката.

    В началото се пързаляхме по дупета по високата и гъста трева – беше така стръмно, че не ставаше за друго. После, без пътека, към началото на гората, където ЗНАЕХ, че има пътека за хижа Левски.

    Най-младата дама, видимо раздразнена от промяната на маршрута, а и от трудния за преодоляване терен – нисък клек, трева и камъни, възнегодува, разсърди се едва ли не на всички. Казах й, че ако иска да се сърди на някого, това трябва съм аз, понеже аз водя групата и съм решил така, аз преценявам кое добро за цялата група, а не за един човек. Предусещам задаваща се буря и тя няма да без светкавици. А и второ, не всички ще издържат прехода до края, има човек с наранен крак и не искам да се налага и да го носим на ръце, точно когато ще трябва да изкачим Жълтец. И трето, предпочитам да сбъркам, но да сме в хижа Левски, отколкото да сбъркам и да сме на открито под връх Жълтец, на тъмно, мокри, заплашени от мълнии, без екипировка за преспиване...

    В 19,30ч бяхме в хижа Левски

image

       И тъкмо правихме вечерята вътре в столовата, навън затрещя и не заваля, а се изляха реки от небето. Бях доволен дори само от това, че опазих себе си от непрятни емоции с времето.

    Сутринта, задължително беше да спомена, че не може да се тръгне от хижата без да са видяли “Пръскалото”.

    Там всички от групата изпаднаха във възторг.

image



                       image


      В 12 часа тръгнахме да се прибираме към Карлово, през хижа Хубавец. За да хванем бързия влак за София в 18,45ч.

 

    От скитанията ми сред планините, този маршрут най-пълно удовлетворява предпочитанията ми – особено това, че в продължение на 8 часа обхождаш с поглед едва ли не цяла България. Това поражда емоционална и душевна привързаност. И не е случайно, че и Ботев и Екзарх Йосиф - от Калофер, и Дяконът Левски – от Карлово, и Иван Вазов – от Сопот,(цитирам по памет и сигурно пропускам много  други, за което моля извинение) като са скитали по тез пътеки на Балкана са развили тази привързаност, която се нарича родолюбие.    

 

 

  (Ако искате да копирате снимките с висока резолюция кликнете на лентата "снимки" и там търсете watchtowerman)

 

     

 

    



Тагове:   преход,


Гласувай:
3



1. anastasiia - Страхотен маршрут!...
09.09.2008 18:27
Браво на водача на групата! Много е важно да се взимат точните решения при възникнали ситуации. Явно имаш добра интуиция на планински водач..:)
А "Пръскалото" е наистина невероятна феерия и красота!...
Благодаря за интересния пост...:) Моят баща е от Карлово и ми беше много приятно да се включа виртуално в групата и да се "разходя" из тези места!...:)
цитирай
2. gamina - страшно!
09.09.2008 22:05
Хубав преход :) Хареса ми как си повел дамите. Идния уикенд аз ще "водя" трима младежи... стискай палци за хубаво време в Троянския и Тетевенския Балкан :)
цитирай
3. watchtowerman - Ася,
09.09.2008 22:57
благодаря, че душата ти е отворена за прелестите в света. Аз се опитвам да ги пресъздам и предам на хората, но на място е най-удачно, понеже срещаш автентичността. Което ти го пожелавам, юьщото ще имаш незабравими изживявания.
цитирай
4. watchtowerman - gamina,
09.09.2008 23:03
пожелавам ти добро време. И да направиш добри снимки. Няма да ти се сърдя дори и ако са по-добри от мойте. Често добрата снимка е случайност, шанс за фотографа.
цитирай
5. анонимен - blaga
21.09.2008 19:30
Направи ти завидях за хубавия преход, ама.... :)
Друг път.
цитирай
6. watchtowerman - blaga
21.09.2008 20:11
не ми завиждай, ами се хващай в ръце...При теб се регистрирах като манатма...
цитирай
7. izvorche - много ми харесаха снимките)))
22.09.2008 13:53
Била съм по този маршрут но тръгнахме от х. Рай))) Стара планина не беше гостоприемна тогава, и по-кошмарни мъгли не съм виждала дори в Пирин. Не можехме да си видим хотела в Беклемето, а стояхме на 100 метра. Но ... когато е видело...прекрасно е. няма обаче толкова добре напрамени снимки и искрено се зарадвах а постинга ти)))
цитирай
8. watchtowerman - Ще си призная,
22.09.2008 18:13
че от година оглеждам за да осъществя този преход - в едната или в другата посока, но все ми се изплъзваше. А в Стара планина не рискувам, още повече, че съм слушал от първа ръка доста опитности и преживявания. Не мога да кажа, че извърших прехода и сега. Сигурно ще търся време да го осъществя по-пълно. Но да бъдеш ТАМ си е награда. А пък направих и снимки, които да топлят и зареждат не само мен. Благодаря за оценката
цитирай
9. lubara - Чудесно преживяване
27.09.2008 23:21
Бил съм там , пак казвам , най-хубавата планина и в частност тези места ! Неповторимо е , всичко е красота !
Пак ще бъдем там , нали !
цитирай
10. watchtowerman - При първа
01.10.2008 11:53
възможност!
цитирай
11. lubara - Поздрави!
08.05.2017 12:26
В средата на юни ще мина с търновските туристи по този маршрут.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: watchtowerman
Категория: Политика
Прочетен: 2265886
Постинги: 463
Коментари: 1657
Гласове: 10558
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол