Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2017 21:36 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА СОЛОМОН,МОЙСЕЙ,МАРТИН И ВАСИЛ Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 3194 Коментари: 0 Гласове:
0




ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА СОЛОМОН,МОЙСЕЙ,МАРТИН И ВАСИЛ


   Тези имена днес се приемат за християнски но както съм изтъквал и другаде,повечето християнски имена си имат езически корени,наследени от времената преди Рождеството. Това означава,че всяко едно такова лично име е дошло от име или епитет на някой езически бог и е
дин добре запознат с правилата на "Анализа" изследовател не би срещнал трудности при неговото разтълкуване,особено ако е наясно с древните Български тайнства и особени религиозни култове. Ако отчетем факта,че всички древни цивилизации си имали общ център,разположен в районите около Черно море и най-вероятно в нашите земи на Балканите,можем да се догадим какъв е произхода на тези имена и в чий език трябва да търсим тяхното истинско значение.

  Това мнение не е задължително за другомислещите хора,но може да отвори очите на всеки заинтересован като му даде отговори,каквито не е подозирал. Палеопонтийската теория за произхода на човешките цивилизации указва,че тези
 четири имена имат следните тълкувания и значения:

1. Соломон. Повечето хора смятат това име за староеврейско но арабите също го имат под формата Сюлейман което говори,че то е по-скоро общосемитско.

                                                  Цар Соломон- арменска миниатюра
image
    Индоевропейското,ако не и арийско влияние върху древните семити обаче било твърде силно,за да бъде подценявано- част от древните Ари (Ора,Хора) т.е. Яри (Народи на Арей,Марсови племена) се наричала Митани и дълго живяла в Месопотамия до границите на древен Вавилон,от който тръгнали дедите на праевреите. Митаните без съмнение са деди на по-късните Мидяни или Миди,които обитавали същия район векове по-късно но имат роднинство с Тракийските Меди и Мези (Мизи).

image
  Древните семити (акадци,евреи,араби,арамейци,набатейци и пр.) имат твърде много арийски роднинства,които е трудно да бъдат описани тук но както личи от картата на държавата Митани,тя е имала значителни възможности за оказване на влияние върху околните народи. Официален в нея бил езикът на Хуритите- същите,които са любимци на нашия съблогър Кирил Милчев (letopisec.blog.bg) заради своята близост с Кимерите т.е. Шумерите и с произлизащите от тях Хуни,които са Царско племе на Българите. Затова нашенската връзка в района е добре застъпена,въпреки че името Соломон,което има и вариант Шломо (=Шаломо) се извежда в иврит от думата Шалом (мир,съвършенство).

  "Шалом" има свой аналог в арабския език,но там звучи като "Салем" и "Селям",а значението й е "здраве,жизненост". Сега вече разбирираме,че Шалом (Салем) иде от Българската дума "Силен" (здрав,крепък,жизнен),която е епитет на Слънчевия бог,понеже означава още "Солин" (Слънчев,Като Бога Слънце). Това дава ключа към тълкуванието на името Соломон (Сюлейман),което означава Солей-ман (Солей манж,Солей монж,Солей маж- без носовката,т.е. Слънчев мъж,Слънце-мъж). Израза "Слънчев мъж" трябва да е обозначавал някой жрец на Слънчевия бог,освен ако не е значел Солей Марж (Слънце-Марс) т.е. Дионис.

  Както си е в реда на нещата,библейският Соломон (Солей-ман) имал много имена: Йедидиа ("Приятел на Бога"),Агур,Бин,Яке,Лемуел,Итиел и Укал,
в някои от които също се открива Българска етимология:

Агур= Загур (Загар,Изгарящо Слънце).
Бин= Син (с прех. С-Б) т.е. Сон (Сонце,Солнце),считано за син на Бога Баща и Богинята Майка.
Яке= Якия (Силния): синоним на думата Силен (Солин,Слънчев).
Укал= Укил (Вокил,Ахил),което свързва носителя му с Дионис.

  Древните Българи имат интересни аналози на името Соломон,съществували независимо от него като по-ранни (без съмнение) негови езически предшественици. Такива са имената:

а) Коломан (виж нашата фамилия Коломанови)= Коло-ман

(Колов манж,Слънчев мъж).
б) Калиман (наше царско име със същото значение).
в) Големан (Голем-ман,Големия мъж),което свързва името с Марс-Дионис.
г) Калоян= Каломян (с прех. Й-М) т.е. Коломан.
д) Шаламан (виж фам. Шаламанови).

  Немски вариант на нашето "Шаламан" е прочутото име Шлиман (Шалиман),а в Индия е известна друга негова форма- Салман. В Унгария (Оногурия),която някога била част от Скития също има подобни Български имена: Коломан,Калман,Колман и пр. Унгарците са наричани някога Турки (Тюрки) и именно техен,а не турски е "Тюркския" каганат,но имат силно изразено арийско (Българско) влияние,заради което в езика им се откриват повече Български отколкото тюркски думи а обяснението на техните имена е най-често Българско. Българския произход на името Соломон се доказва от още един източник: в древен Шумер е имало цар Илиман (=Силиман) далеч преди обособяването на първите семити,които са стар кавказки народ със значителен арийски (т.е. Български) субстрат.

  Сега става ясно защо някои народи обясняват смисъла на това име с думи като "мир,съвършенство,здраве,сила,жизненост" и пр. Тези думи като древни характеристики и епитети на Слънцебога Дионис подхождали отлично на всеки владетел,който носи неговото име.

2. Мойсей. Формално погледнато това име е еврейско,но оригиналната му форма е Мозес и дори Моузес,което в стария египетски означавало "Спасен от водата". Египетския превод обаче не е твърде състоятелен,понеже не дава отговор на въпроса защо еврейския водач Мойсей е приел да носи египетско име вместо юдейско и то по времето,когато двата народа били в тежък конфликт помежду си. Единствено обяснение на този феномен дава моята теза: че това име било общо за двата народа,бидейки
палеобалканско ако не и палеопонтийско,а неговия истински превод не се извежда от египетски или еврейски,а от архаичен Български.

  В Тракия името "Мозес" го носел един Тракийски цар,който не е имал никакви допирни точки с юдеите освен ако не допуснем,че древните Пелазги,които основали близкоизточната колония Палестина (=Пелазгина) през Бронзовата епоха са занесли някои свои имена там. Синът на Тракиеца Орфей,който живял дълги години в Египет се наричал Музей,а връзката на Орфей с Египет и на неговия син Музей с Мойсей е твърде забележителна,за да бъде случайна.

  Тук обаче има и друга взаимовръзка: между легендата и действителните събития. Според някои стари сведения по времето на фараона Аменхотеп III (1388/86- 1351/49 г. пр.Хр.),който е баща на Ехнатон,в Египет живял висш сановник на име Тутмосес (Тут-Мозес,Луна-Мозес). В един момент той изчезнал безследно от страната,отправяйки се на изток: събитие,датирано към 1360 г. пр. н.е. и съвпадащо дословно с легендата за Изхода на евреите от Египет.

                                      Аменхотеп III- каменна глава
image
  Това събитие обаче съвпада и с времето на Орфей,живял едно поколение преди Троянската война а името на Мойсей-Музей или още Мозес ще да е значело няколко неща:

а) Музей= Мизий (Мизиеца)
б) Мозес= Мизес (Миз-из) т.е. Произхождащ (от) Мизите (от Музите).
в) Мозес= Можес (Можещ,Можащ,Могъщ): епитет на жреците на Луната т.е. на Магите,обясняващ получения по-горе термин "Луна-Мозес" (~Лунен маг,Лунен жрец).

  Възможно е името на фараона Нарзес също да има връзка с това име,понеже Нарзес= Назес (без добавеното "Р") т.е. Мозес,но Балканската т.е. арийската връзка в появата на египетската цивилизация е твърде добре застъпена,за да бъде подлагана на съмнение. Много фараони били русокоси,което личи по техните мумии а синеоките им служители говорят красноречиво за неафриканския субстрат в египетската управленческа върхушка:

image    image
  Истинските основатели на първото египетско царство дори носели странно познати имена като:

а) Нармер= Мермер,което може да значи и Малмер (Маламер)
б) Менес= Минос (Мануш)
в) Аха= Баха (Бага,Бакха)
г) Джер= Джеро (виж фам. Джерови)
д) Джет= Чет (епитет на Хермес: оттам- "Чета" и "Читанка")
е) Уаджи= Ваджи (Вачи,Ваче,Вачо): виж фамилия Вачеви.
ж) Ден (в Българския език думите Нощ и Ден не се нуждаят от коментар).
з) Семерхет= Сомор Кет (Марс-Сатурн: епитет на Дионис).

3.Мартин. Това име е навлязло напоследък у нас от чужбина,но се разтълкува лесно с помощта на Българския език а неговото значение е Марсин (Марсов) и Мартен (Мартенски). Българските имена на бог Марс са споменавани частично от мен в различни статии и коментари а тук ще напомня,че Марс= Марес (етруски бог на войната)= Мариз (думата "Маризя" означава "Бия,Нанасям побой" в някои наши диалекти). Името Марес означава още Арес (Ярес,Ярост) и Бурес (Борес,Борец,Борис),което в достатъчна степен обяснява Българската връзка в неговото създаване.

  Името на бога Марс е добре застъпено в Българския език- от него произлизат множество имена като Марко (=Марсо), Борис, Борислав, Борко, Паруш (Поруш: Разрушителя), Парис (Пораз) и пр.,а също думи като Омраза (О-Марса), Омерзяване, Маризене, Борба, Мраз (Марз,Марс), Мурсалица (Марс-илица,Марсова земя т.е. място,в което често има бури и буреносни облаци), Мърша (=Марса,Оставаща след Марс), Мръсотия (Марсотия) което обозначавало всички видове отпадъци (кръв,парчета от тела,замърсено и повредено оръжие,парчета от дрехи и пр.),които може да останат на бойното поле след война.

4. Васил. Това име е обявявено за Български вариант на гръцкото Василиос (Василис) без да се отчита,че произлизащата от него титла Василеус (=Васильос,Василис,Базилевс и пр.) е появата на първите гърци. Значението му се открива лесно: Васил= Въсел (Навъсения бог),който е отново Марс. Другата форма на името говори в полза на същото: Васко= Въско (Малък Марс,Потомък на Навъсения бог),а този бог е разбира се Бога на бурите,войната и конфликтите.

  Древна форма на това име е "пра"-Българското Вокил (Восил: с прех. С-К),което означава още Бокил (Бокал т.е. Дионис) и така прави връзката между Марс (Арес,Арей) и Дионис,която за гърците е немислима. Титлата Василеус (~Васильос) има близка до това обяснение етимология,понеже означава Васил-ос (Въсел-из): Произлизащ от (рода на) Навъсения бог,Наместник на Дионис (Марсов наместник). Друга наша форма на това име е Войсил,а имената Веско и Веска са антоними,получени от него и добили противоположното значение "Веселия,Веселата" чрез отпадане на добавеното "Л" във формите Веслко (Веселко) и Веслка (Веселка).

  Съкратени варианти на името са Васе (=Въсе,Навъсения [бог]), Вася, Васка и пр. а сред нашите евреи срещаме формата Виска,която е диалектен вариант на антонимното име Веска.

  Връзка с името Васил (Въсел),което е значело по-скоро "Марсов,От рода на Марс и "Малък Марс" намираме в някои градски имена като бургундското Базел (=Базил,Васил), тракийските Виза (=Въса,Марсовград) и Бизанте (Византе),означаващо в езика ни Бизоните (Място,където се въдят много бизони т.е. турове) понеже бизона,наричан понякога и тур е свещено животно на Марс-Арей,прочуто със своята агресивност която станала причина то да замества тигъра и риса в някои южни варианти на "пра"-Българския календар.

image
  Друг тракийски град,чието име е свързано с Марс и с неговото свещено животно бизона е Бизантия,наричана още Византия а от спекулантите- с фалшивото погърчено име "Византион". Оригиналното му име означава 
Визатия (=Въсатия,без носовката) т.е. Марсов град (Град на Василевсите),но също и Бизонтиa (Бизонита,Бизоните: с прех. ИТ-ТИ),което отново го свързва с древните бизони (туровете) и станало причина сред неговите емблеми да бъде включено изображение на бизон:

image
  Българския характер на думата БИЗОН днес се отрича,но тя означава Висон (Въсин) т.е. Свещено животно на Навъсения бог. От това следва да правим извода,че древните жители на Балканите са считали тези градове за основани от Българския цар Марс-Дионис,наричан още Арей (Арий).

  Следите,оставени от древната Българска цивилизация са безбройни и се откриват разпръснати на хиляди километри в почти всички населени континенти. Наша задача е да ги издирваме,заявяваме и обосноваваме с научни средства при всеки удобен момент,за да накараме човечеството да промени мисленето за нас като разбере,че няма по-стара и по-велика цивилизация от нашата,а дедите ни стоят в основата на всички древни цивилизации по света.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703284
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031