Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2016 20:16 - Убийството на Осама бин Ладен! Все още под ?
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Лидерът на Ал Кайда - Осама бин Ладен беше най-издирваният човек в света от 10 години - след атентатите от 11 септември 2001 г. Терорист №1 беше ликвидиран на 1 май 2011-та в северозападния пакистански град Аботабад, на около 50 километра североизточно от столицата Исламабад.

Най-зрелищните терористични акции на Бин Ладен преди тези на 11 септември 2001 година датират от август 1998 година, когато взривява едновременно с коли бомби американските посолства в Танзания и Кения (224 жертви).

След като рухва Световният търговски център, САЩ организират мащабна хайка, за да издирят лидера на Ал Кайда. Предлагат 25 милиона долара, после 50 милиона като награда за всяка информация, която би довела до залавянето му.

Лъжат ли САЩ за убийството на Осама бин Ладен?

13 май 2015 15:16 | Автор: Deutsche Welle

 

image

© Guliver/Getty Images  

Известният разследващ журналист Сиймор Хърш твърди, че към момента, когато американските "тюлени" го ликвидираха, Осама бин Ладен не се е укривал, а е бил под домашен арест. Лъже ли Вашингтон за смъртта на топ-терориста?

Специалната операция по ликвидирането на Осама бин Ладен минаваше за един от най-големите успехи на Барак Обама по време на първия му президентски мандат - и допринесе значително за преизбирането му. Според официалната версия, в нощта срещу 2 май 2011 година американски спецчасти навлизат с хеликоптер от Афганистан в пакистанския град Аботабад, където ликвидират укриващия се Осама бин Ладен, а след това хвърлят трупа му в Арабско море.

Много съзаклятнически теории се появиха от тогава насам, а известният разследващ журналист Сиймор Хърш отправя сега съвсем конкретни обвинения.

Хърш, който е носител на "Пулицър" и придоби световна известност с разкритията си за американските издевателства във Виетнам и за скандала с мъченията в затвора Абу Гариб, твърди, че американските власти умишлено крият истината за обстоятелствата около смъртта на бин Ладен.

На третия етаж, втората врата вдясно

"Най-безсрамната лъжа е, че пакистанското военно ръководство не е било информирано за американската мисия",

пише Сиймор Хърш в London Review of Books.

Журналистът твърди, че Осама бин Ладен се е укривал в планините на Хиндукуш заедно със семейството си. Но след като бил предаден от местен човек, пакистанските власти го поставили под домашен арест в близост до военната академия в Аботабад. Следва логичният въпрос защо Пакистан не е осведомил САЩ за "находката" си. Според Сиймор Хърш, това се дължи на факта, че Саудитска Арабия е поставила Пакистан под натиск да не предава бин Ладен на американските служби.

Но Вашингтон все пак научава, че бин Ладен се намира в Пакистан. Сътрудник на пакистанските тайни служби издава местонахождението на топ-терориста, в замяна на което получава парична награда в размер на 25 милиона долара. Хърш твърди дори, че въпросният човек работи сега за ЦРУ. Разпространената от американското правителство версия е, че тайните служби са разкрили местонахождението на бин Ладен, след като идентифицирали неговия доверен помощник Абу Ахмед ал Кувейти.

В нощта на нападението в Аботабад не е имало престрелка, твърди Хърш. "С излючение на изстрелите по Осама бин Ладен. Те (командосите) са знаели много добре къде се намира тяхната цел. На третия етаж, втората врата вдясно", цитира Хърш свой анонимен източник от командването на американските спецоперации. Според разкритията на Хърш, при пристигането на американците в Аботабад, пакистанската охрана е била вече изтеглена от мястото, където бин Ладен е бил държан под домашен арест.

Къде е тялото на Осама?

Сиймор Хърш твърди освен това, че американското правителство не казва истината и за "погребението" на Осама бин Ладен. Според официалната версия, тялото му е било хвърлено от американски самолетоносач в Арабско море. Според Сиймор Хърш обаче, тялото на Осама бин Ладен е било хвърлено от хеликоптер над планината Хиндукуш.

Твърденията на Хърш предизвикаха остра реакция в САЩ. Белият дом отхвърли категорично обвиненията му, а говорителят на Съвета за сигурност към президентството Едуард Прайс заяви, че тази мисия е била чисто американска. Всякакви други твърдения били неверни. Много американски медии отказаха да публикуват разкритията на Хърш. 78-годишният разследващ журналист работи в момента върху книга за антитерористичната война.


Но ето днес:

Глобяват командос, разкрил факти за убийството на Бин Ладен

Ще плати $6,6 млн. за нарушаване на споразумения за конфиденциалност

Федерален съд в САЩ реши бившият командос от специалните части на американските военноморски сили, "тюлените", написал книга за ролята си в операцията, при която беше убит Осама бин Ладен, да заплати на американската държава над 6,6 милиона долара за нарушаване на споразумения за конфиденциалност и публикуване на информация без разрешение от Пентагона, предаде Асошиейтед прес.

Мат Бисонете, който написа книгата "No Easy Day" ("Един нелек ден") под псевдонима Марк Оуен, ще предостави на американската държава всички приходи и хонорари, получени от книгата или други права за филмиране на съдържанието й.

Постъпленията вече надхвърлят 6,6 млн. долара. Той има на разположение четири години да изплати основната част от сумата.

Ще трябва да заплати и 100 000 долара, получени от презентации, които е правил въз основа на данни, за чието разгласяване не е разполагал с позволение от Пентагона.

Излизането на книгата стана причина за разследване на министерството на правосъдието в САЩ, като бе заявено и че тя съдържа класифицирана информация.

/БТА/

По: Василия Пейчева

20 авг 2016 18:30

 



Тагове:   Осама бин Ладен,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6485602
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!