Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 14:58 - Израел признателен на България за спасяването на българските евреи през 2-та световна война
Автор: watchtowerman Категория: Политика   
Прочетен: 1960 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 25.10.2012 15:50


               Вторник, 23 октомври 2012 г. 

     Премиерът на Израел Нетаняху, при срещата с Росен Плевнелиев,  сподели:

       "Отношенията между България и Израел, между българския и еврейския народ са силни, здрави и имат дълбоки основи. В Израел има преуспяваща общност от български евреи. Щастлив съм, че много мои приятели са част от нея и мисля, че тази дружба между нашите народи е подлагана на изпитания в най-мрачните епохи от човешката история: по време на Втората световна война с безпрецедентната постъпка на българските граждани, които спасиха своите евреи по време, когато други бездействаха. Мисля, че за това българският народ заслужава почит и уважение и ние никога няма да го забравим!"

 image

      

       Шимон Перес
, президент на Израел:

  Вашето посещение ме разчувства силно. Първо, защото в България бяха спасени 50 хиляди евреи, и никой няма да забрави това.”

 

    Българската общност в Тел Авив планира да издигне паметник в знак на почит към българския народ за спасяването на 50 000 български евреи по време на Втората световна война, с което официално да отбележат 70-ата годишнината от спасяването на българските евреи.

   Думите на признателност на премиера Нетаняху и президента Перес идват по време, когато България е подложена на трескава атака за дискредитиране и обвинения, че е отговорна за избиването на 11 000 евреи в Македония и Тракия. Правителството в Скопие се смята за движещата сила зад тази кампания, прекарвайки евро милиони през търбуха на пропагандата за фабрикуването на филми, експонати и публикации,

   Македония и Тракия по време на 2-та Световна война са окупирани от Германия и по-късно са прехвърлени да бъдат управлявани от България, но остават германски протекторат до края на войната.

   През Втората световна война България спаси от нацистките концентрационни лагери не само 48 398 български евреи, но и още 15 000 от други страни чрез издаването на визи за транзитно преминаване.

    За тези,които търсят повече информация по темата за спасяването на българските евреи през 2-та Световна Война:

Цар Борис III - низвергнатия спасител на българските евреи

http://watchtowerman.blog.bg/politika/2010/03/09/car-boris-iii-nizvergnatiia-spasitel-na-bylgarskite-evrei.507780



Гласувай:
2



1. samvoin - Цар Борис, беше низвергнат и обр...
12.11.2012 02:47
Цар Борис, беше низвергнат и обруган от любимата ти терористично - геноцидна - българофобска и антихристка кочина, ако си спомним.
А "горките евреи", ги спасихме не от друго, а от истинската "смърт" за тях - принудителен труд в изправителните лагери на Хитлер, доста по - хуманни от сталиновите и от английските срещу бури, индийци и египтяни или американските - срещу техни съграждани от немски и японски произход, дори да са антинацисти и антимонархисти - политемигранти.
Парадокса е, че и полуевреи влизат в американските лагери, само защото са с немски имена и говорят немски.
"Спасихме" ги от тоя труд, да могат да палят и взривяват влакове, гари, църкви през 1925-а година и да избиват българи и собствените си спасители в "народния съд", че и да клеветят днес България и българите, да ни рекетират с измислици и в един хор с македонистките еничарски кучета и "огромните им врагове и заплаха за тях" - турците и особено изселниците...
За това и ги спасихме.
А дали беше точно Цар Борис или хора възпротивили се в самото му парламентарно мнозинство, като заместник - председателя Димитър Пешев (не е зле да видим, после кой му искаше смъртна присъда и му даде 15 години тежък тъмничен затвор и кой го поруга и къде, когато преби и наши работници и не им плати!), като хора от НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ опозиционни формации на режима, сред които иначе благодарни на германците за нашето Обединение и привърженици на пакта, най - видната сред тях е "Отец Паисий", като други граждански формации и безпартийни и независими, но и нашата БПЦ - обругавана и ненавиждана по - късно от "спасените" пак...
Само за справка, че днес най - близки дружки на Израел са, тия дето най - много и изглежда обяснимо и заслужено трепаха техни, когато сме ги спасявали верно от тех.
Изглежда, че колкото повече лобут яде чифута, малко по - малко краде и паразитства, а колкото повече го спасяваш, толко повече те има за глупак...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: watchtowerman
Категория: Политика
Прочетен: 2275623
Постинги: 468
Коментари: 1662
Гласове: 10562
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол