Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2011 17:09 - СУРВА и СУРВАКАРИ. Дионисиеви мистерии
Автор: watchtowerman Категория: Политика   
Прочетен: 18679 Коментари: 13 Гласове:
13

Последна промяна: 24.03.2012 09:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Един от древните и уникални български обичаи е сурвакарството.: “Сурва, сурва година, весела година". 

   Какво означава думата „сурва? Казват, че смисъла й бил даден от траките. Преди повече от две хиляди години с тази дума те назовавали  слънцето, което наричали Сурегет, Сургаст, Суротер, Сура...

    От Сур-слънце идвало и Сурва.

   Но имената, с които траките наричали слънцето са познати и на индо-арийците. На санскрит  сур също означава слънце. 

  Сурва е и ирански празник. Cyrus (Кир – побългарено, но се произнася и като Курус) е име на няколко персийски царе. Cyrus е на английски, но идва от латинското произнасяне на гръцкото Κρος, K ȳ Рос, въз основа на  Стария Персийски: Kūruš .

  Според етимологията на стария персийски името "kuruš" дава различни форми на "слънцето".

  На  Старо-индийски е Kъru - Куру

  На Древно-Вавилонски - Ku(r)-raš/-ra-бš.

  Както се вижда Сур е побългарено произношение и запис на оригиналната дума „Кур-у-с”. Чийто смисъл идва от дълбока древност.

   При това положение „Сурва, Сурва година, весела година..." придобива своя действителен аспект и послание като  „Курва, Курва година, весела година...", а още по-точно е да бъде: "Кур, Кур година, весела година..."

   Така става ясно посланието и съдържанието на ритуала, наречен Сурвачка(правилното е "Курвачка") или  сурвакница  ( остар. сурукница) 

  Обичаят се състои в обредното обхождане на определена територия (махала, най-често цялото селище) от група с(к)урвакари — ергени. Тези с(к)урвакари обикалят от къща на къща,  като се обръща особено внимание на домовете на момите.

   Влизайки в домовете те с(к)урвакат членовете от семейството, добитъка, хамбарите, произнасяйки заклинателни благопожелания за здраве и плодородие. С(к)урвакането се извършва със специално приготвена за целта сурвачка("курвачка") - пръчка, тояжка от дрян, най-гъвкавата дървесна имитация на "С(К)ура", с която се удря гърба(по-скоро целта е  продължението на гърбовете) на с(к)урвакания обект. Най-вече на моми и невести - за плодовитост... Ето защо първият с(к)урвакар задължително трябва да е момък с живи родители, за да е „здрава“ годината и да се плодят мъжки рожби. Не напразно и коледари и производните от тях - кукери, имат на пояса или държат в ръка тояжка, обагрена в червено, символ на Фалос-а, извършил оплождането  на момите(невестите). 

    На този ден - С(К)урваки, С(К)урва, се  провеждат маскарадни игри, наречени Кукерски. Забележително е как Сурвакари се трансформира в Кукери(Су(ке)ри), наричани още СУРАТИчауши,  бабугеридервиши, джамалари. 

 

image


       Вижда се конфекцията  на кукерски(сур-атски) носии. Което говори за финансиране на "игрите". Финансират се , защото някои имат полза от тях. Но кой дава парите и колко са те?

   Маските представят вида на овен, козел, бик. Тяхното задължително присъствие в Кукерските игри доказва тезата, че те, по произход, са свързани с древните езически пиянско-сексуални оргии в чест на тракийския бог Дионисий.


image


 Или така наречените Дионисиеви мистерии. Древни изображения показват, че в  Дионисиевите мистерии съществена роля играе една пръчка, тояжка, чийто връх завършва с нещо подобно на борова шишарка, наричана thyrsus.

image
 

image

             image

          image

                                        image
                                               Thyrsus

  
image
 
                                                  Сурвачки                       


  Thyrsus е Фалически сивол. Под въздействие на виното, съчетано с някои опиатни треви и ритмична музика, участниците в мистериите изпадат в екстаз и опиянение, които са предпоставка за отдаване на активна почит към Фалоса.

              image

                  image

image


   Дионисиевите мистерии се почитат и през времето на Римската империя...

   От житието на св. Дазий,  служил в римската армия, обезглавен през 302г., когато военачалниците му разбрали, че е християнин, защото отказал да се включи в тези езически ритуали:

   „тази скверна традиция е достигнала и до наши дни и се спазва по много печален начин. Защото дори светът да свърши, лошият обичай не се изоставя, та дори и се възстановява в още по-грозен вид. В деня на януарските Календи суетни хора, които следват обичая на езичниците...Те променят въшността си, като се обличат в нрава и външния вид на дявола..”

   В Римската империя Дионисиевите мистерии се трансформират и преливат в почитането на Liber - римски бог на лозите, виното, плодородието, но и на свободата

       После тази свобода отива и отвъд океана. И обхвана света...
     И ако тази свобода победи, така нареченият празник Сурва, сурвачката, сурвакането, кукерите(суратите), Кукерските игри задължително ще бъдат приведени към първичното празнуване на Дионисиевите мистерии. Не че това първично празнуване не се извършва и днес. Но тези, които го извършват, все още го правят скрито, нали и затова обществата им се наричат "тайни". Но те се надяват, и правят всичко по силите си, чрез  свободата, да направят  задължителен за всички празника на Фалоса.
   
image


       Празник на бог Слънце, Сур, Кур, Курус, именуван още Ра, Митра, Ваал и т.н. - деца-персонажи на един родител - Луцифер. Наричан Сатан, в превод Противник.
  Противник на Бога. Противник не на боговете вавилонски, индийски, персийски, тракийски, египетски, елински, римски, и на тези от  "тайните" общества. А Противник на Бога на Библията.

П.П.

   Съществен повод, за да напиша този постинг, изигра статията  

http://sparotok.blog.bg/politika/2011/12/28/surva-bylgarskite-survakari-i-bojestvenata-svetlina.873517

  където навправих следния коментар, който цитирам по-долу:

 

„ 63. get - - Хаха-хах ! - watchtowerman, това вероятно го видяхте от "Кулата на Цион" ... съдейки по ...
29.12.2011 20:41

... нейма ви ... най-вероятно - Да ?!!! :)))

watchtowerman написа:

На невежа ли се правиш! Или се илюминатски хитрец?
Защо не изкараш тезата докрай? 
Че "Сур" произлиза от по-древното "Кур". Няма начин да не го знаеш това!!! Ама защо го прикриваш? Дали защото ОЩЕ НЕ МУ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО да го разкриваш?! Да! "Простолюдието" още не е ГОТОВО да го възприеме..Още не е "обработено" достатъчно за да го възприеме без сътресения. Още не сте "изчистили" християнския му Морал... Защото как би изглеждала перспективата след време?!
Вместо "Сурва, Сурва" ще се се поздравява с "Курва, Курва"...Защо мислиш, че не знаем произхода на българското "Кур" ?!
И с какво "с(к)уровакат" "с(к)уровакарите"?! С дрянови пръчки, тояги, най-гъвкавата дървесна имитация на "С(К)ура"! Казват, "с(к)уровакали" гърбовете. ...
"С(К)урва, с(к)урва", приятелю! И плодовита нова"с(к)урвенско-илюминатско-езическо-сатанинска година! И не се заблуждавай, приятелю, защото "Сур"-а няма да бъде и това, което премълчаваш пред стадото, и за което предстои да пишеш, и заради което получаваш плата. А ще бъде един голям "С(К)ур" за всички "ку(ке)рски" играчи...”


     Клипът по-долу носи концентрирана информация до 3-тата минута

     http://youtu.be/nv0PxKw5stc




Гласувай:
13



1. magicktarot - Привет!
02.01.2012 15:27
Интересна статия! Приемам позицията ти, но ще изкажа и своята. Аз въобще не съм против фалоса и фалическата символика. Никъде не съм срещала - в Библията и в други канонически тексове - да пише, че Иисус Христос е против Фалоса.
Всъщност, във Фалоса има много богати съдържания и символика. Доколкото се сещам - християнските свещеници също използват Жезли при Богослужението си... :) Самият Кръст - също е Фалос...май? :) Поздрави!
цитирай
2. анонимен - И като ми изтри комантара, по-вярно ...
02.01.2012 18:42
И като ми изтри комантара, по-вярно ли стана написаното? Нещастник...
цитирай
3. watchtowerman - magicktarot,
03.01.2012 11:16
съжалявам, че забавям отговора, но реших да се насладя на вчерашния топъл и слънчев ден, изкачвайки билото на Витоша - Ярловски купен, и да се заредя с великолепни гледки към 8 планинни на фона на тъмно-синьоното от чистота небе...
Приемам символи и съдържания на Фалоса, но не като изява и проява на най-висша за човека ценност. Абсолютизирайки преклонението и служението пред Фалоса, изнасилванията стават ежедневие и се превръщат в забавление; насилственото и принудителното склоняване към проституриране - целесъобразна добродетел; педофилията - все по-естествена; убийствата, наречени аборти - отпадъчен материал от задоволяване на естествени нужди; изоставените в приюти деца - следствие от безразборните сексуални връзки - регламентирано оправдание за поведение на безхаберие и безотговорност...Примерите могат да продължат, но спирам тук.
Римската империя е била велика и просъществувала толкоз дълго, защото е взимала точни и мъдри решения.Как?! Когато е възниквал някакъв факт или проблем, касаещ империята, властимащите ПЪРВО са искали отговор на въпроса: Кой има полза от това, което става или е станало?
Зададен същият въпрос по отношение на видимото през последните години, впечатляващо реабилитиране на абсолюта на Фалоса, съпътствано в същото време на съсипване и разруха на обществата в глобален мащаб (посочените по-горе примери са част от тази действителност), неизбежно, поне мен, ме навежда на мисълта за ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ДЕЙСТВИЕ или ВЪЗДЕЙСТВИЕ в глобален мащаб. Но кой или кои имат силата и възможностите да го ОСЪЩЕСТВЯВАТ...
цитирай
4. watchtowerman - Приятелю анонимен №2,
03.01.2012 11:26
посочил съм и в други мой коментарии по възникналия проблем, че аз не трия коментарии, дори и на анонимни.. За изчезването на анонимни коментарии се споделя и в много съ-блогери... За мен всяко мнение е не само интересно и поучително.
цитирай
5. magicktarot - 3. watchtowerman, напълно съм съгласна с доводите, които споменаваш...
03.01.2012 12:31
Мисля обаче, че цялата тази обществена гадост, която се наблюдава в последно време (а и преди - да не забравяме как е загинал човешкият Христос, да не забравяме ужасните мъки и изтезания, в които са умирали милиони хора в досегашната известна нам история) не се дължи на честването на Фалоса, а е именно следствие на неговото принизяване и загубата на свещеност! Преди, например по време на Римската империя, която виждам, че уважаваш, Фалосът е бил свещен. Изгуби ли се свещеността на нещо - то става пошло и дори опасно. Та, оттук - сексуалната революция надали има нещо общо с опитите да се продължи свещеността на Фалоса, която, повтарям, е изгубена - независимо от цитираните празници. Ако наистина има "някои неизвестни", които командват историята и я манипулират - то те са направили именно това - отнели са Свещеността на обсъждания тук обект...За жалост!

Ще дам още един пример за последствията от загубата на свещеност. Много растения - считани за наркотици - са навлезли в Европа от Америка. Интересното е, че няма данни да има индианци, пристрастени към определени растения - а към същите тези растения има огромен брой пристрастени европейци и азиатци. Тютюнът - в Америка той съпровожда свещени ритуали и подпомага свързването на шамана (и не само) с Духовете. За индианеца той е Свещен. В Европа никой не прави ритуали с тютюна, нито го има за свещено растение. И знаем какво е последвало от това...
цитирай
6. анонимен - С уважение!
03.01.2012 12:48
Чудесен и разяснителен постинг приятелю!
Блестящо си изказахте мнението и в блога на
тракедониста sparotok:
"И не се заблуждавай, приятелю, защото "Сур"-а няма да бъде и това, което премълчаваш пред стадото, и за което предстои да пишеш, и заради което получаваш плата. А ще бъде един голям "С(К)ур" за всички "ку(ке)рски" играчи..."


Личи си,че имате гражданска и обществена загриженост от това което се опитват да разиграват
някои синковци
правейки се на големи "патриоти"
Може ли, да уточите на нас простолюдието на коя "плата",чия заплата са тези кукерски играчи?
И кой ще плати масрафа?
"Кой има полза от това, което става или е станало? "
С уважение!


цитирай
7. анонимен - С уважение!
03.01.2012 12:53
Чудно ми е тези хора...какъв тютюн пушат?!

С уважение!
цитирай
8. watchtowerman - Понеже някои анонимни коментарии бързо "изчезват",
03.01.2012 13:11
анонимен написа:
Чудесен и разяснителен постинг приятелю!
Блестящо си изказахте мнението и в блога на
тракедониста sparotok:
"И не се заблуждавай, приятелю, защото "Сур"-а няма да бъде и това, което премълчаваш пред стадото, и за което предстои да пишеш, и заради което получаваш плата. А ще бъде един голям "С(К)ур" за всички "ку(ке)рски" играчи..."


Личи си,че имате гражданска и обществена загриженост от това което се опитват да разиграват
някои синковци
правейки се на големи "патриоти"
Може ли, да уточите на нас простолюдието на коя "плата",чия заплата са тези кукерски играчи?
И кой ще плати масрафа?
"Кой има полза от това, което става или е станало? "
С уважение!




та затова правя бърз опит да ги запазя...
Благодаря за споделената позиция на съпричастност, а и на разбиране. Ще отговоря по-изчерпателно скоро...
цитирай
9. watchtowerman - magicktarot,
03.01.2012 19:44
Преди известно време застанах пред камерите на телевизия СКАТ. Разискваше се съвременна, светска теза – за здравеопазването, но в моят коментар се позовах на Библията. Един от зрителите се обади и каза: „Аз не съм толкова прост, че да съм християнин. Каквото съм постигнал в тоя живот, то е следствие на мойте две ръце”.
Отговорих му: „Благодаря, че сте откровен. Напълно разбирам защо не сте християнин. За да бъде човек християнин, се изиска освен две ръце, той да има и сърце. Но ще попитам господина, дали прегъща жена си и децата си само с двете ръце, без да покаже и любов към тях? Дали само с двете си ръце работи на нивата, а не й показва любов? Без любов, а само с две ръце човек не постига друго освен разрушение. Да съзидаваш е нужна и любов”.

В тази връзка, какво ще представлява обожествяването на Фалоса, оставен сам на себе си(както споменаните „две ръце”), лишен от присъствието и изявата на Любовта? Страдания и разрушения. Но на пиетдестала, където е Фалоса, няма табела, на която да пише: Да се употребява само с Любов...
Именно, защото обожествяването на Фалоса не може да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО употребен заедно с Любовта, то това обожествяване представлява опасност. Довежда хората и обществото до нравствен упадък, сриващ държавността. В това е причината през 186г.пр.Хр. Римският Сенат да забрани Дионисиевите фалосни мистерии из цялата империя.
И ето я тук, допирната точка със съвремието. Понеже държавността е пречка за радетелите на глобализацията, последните въвеждат в употреба средства за подриване и разрушаване на всяка предпоставка, имаща отношение към държавност. Така, моралният упадък сред обществото играе важна роля в това направление, възпрепятства обединение. В този аспект, възраждането обожествяването на Фалоса, лишен от Морални Принципи, е политическо средство за елиминиране на всякаква консолидирана съпротива сред обществото. И предоставяйки му Дионисиевите фалосни мистерии, го довежда единствено до разврат и разруха. Предпоставка за дълговечно Управление на Елита.
Символът на Фалоса е попаднал в ръцете на коварни и злонамерени люде, които чрез измамно-подвеждащо интерпретиране са го превърнали в средство за подтискане, контрол и робство. И поради това обожествяването на Фалоса в този му аспект е обществено опасно.

Има ли начин да се противипостои на тази опасност?
Именно тук , Истинският и Верен Бог е дал Своя Отговор.
„Бог толкоз възлюби света, че отдаде Своя Единородин Син, та всеки, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” – Евангелие от Йоан 3:16.


цитирай
10. magicktarot - 9. watchtowerman
03.01.2012 23:20
Моето мнение е, че всъщност няма никакво обожествяване на Фалоса в наше време. Всъщност - за мен обожествяване=освещаване (т.е. нещо, което става свещено)... Оттам е и проблемът на съвремието, за който ти говориш - липсва навсякъде всякакво обожествяване - хората не вярват нито във фалос, нито в Бог - в нищо!

Ако наистина спасението е в християнството - то защо тогава толкова е деградирало обществото ни - като вече над 2000 години изповядваме християнство? Би трябвало да е настъпил Рай на Земята... Да не говоря, че и другите световни религии не са допринесли с нищо - разрухата е повсеместна! ... (да подчертая - аз съм християнка и много вярваща)

Ти все пак не ми отговори къде Христос е казал да се премахне Фалоса като обект на почитание?

Рим също е западнал и се е разпаднал - те не са премахнали култа към фалоса с цел да излекуват обществото - премахнат е именно, за да потиснат хората - защото така са им отнели една от малкото останали им свободи и средства за освобождаване! Целта на всички мистерии е човек да се освободи от натрупания обществен боклук и да се издигне до Бога. Като му отнемеш това - какво му остава - да се напие като скот (каквото правят днес повечето западняци и източняци) и т.н. Дори и на алкохолът е отнета светостта. Никой не го уважава - затова той взема своите милионни жертви! Същото и с "фалоса"...

Знаеш ли - има отделени от цивилизацията племена, за които се е установило, че не познават изнасилванията. Тези племена почитали плодовитостта, Фалоса, Майката Земя, Небесния Баща... Те не можели дори да си представят действието изнасилване...

Именно, когато отнемеш светостта на нещо, тогава го опошляваш и опорочаваш.
цитирай
11. watchtowerman - Към № 6
05.01.2012 12:41
В дебатите отсъства много важен аспект.

И той е религиозността на траките.
Втори аспект - религиозността на богомилите. Твърде идентични с тези на траките – пантеизъм.
Трети аспект- богомили, бабуни, патарени, катари, тамплиери, розекройцери, масони, илюминати, нов световен ред или ако щете нов световен елит.
В досегашен исторически план богомилството е продължение на павликяни, манихей, перси, египтяни, вавилонци.
„Доказването” на тракийския произход на българите, превръща „българите” от средна брънка, в посочената по-горе верига, в „начална” , относно крайния факт – Новия световен ред. Не е ли това една една ПРЕКРАСНА новина, така НУЖНА новина.
НУЖНА, поради НУЖДАТА от повдигане на НАЦИОНАЛНАТА гордост на простолюдието, което, като няма хляб, поне да е гордо с НОВАТА си НАЦИОНАЛНА идентичност – от тук, от тия земи, и от нас – трако-българите е започнала човешката цивилизация. Генетичното семе е от нас, ние сме „С(К)ур”-онясали” всичките царе и власти на света. Чак до ОНЕЗИ днес – Глобалния Елит.
НУЖНА, поради НУЖДАТА, която е подгонила глада някои родни „научни” среди, да си намерят нови господари, които да им плащат „научното” служение като изпълняват и като „откриват”, така необходимите „факти” в полза на спуснатите от Световния елит задачи и финанси.
НУЖНА, поради НУЖДАТА, която изпитва отдавна Световния Елит да среже, да прекъсне компрометиращата го връзка с произхода си от Близкия и Среден Изток – от „някакви” си там етно-сурогати и да ИМ даде ЕЛИТАРНИЯ РАСОВ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД.
Сега, след като са „открити” и „доказани” фактите, „сочещи” трако-българската осеменителна роля в зачеването на световната цивилизация, следва да се въведе в употреба и пантеистичната религиозност на трако-българите. Че нали тази религиозност сега се оказва и най-древната, първичната.Така богомилството и преноса му на Запад, се оказва не привнесено от Изтока, а наше родно творение. Това издига и авторитета на „дъновизма”(нали са припознали произхода си от „богомилите”?), поради което през юли`2011 той вече има статут с „национално” значение. Ето защо, пантеизмът, Дионисиеви мистерии, особено показателни с Фалосните си ритуали, „свещено” -действия” и други секс- пикантерии(символизиращи, ”оплодителния” принос на Фалоса на трако-българите в зачеването на цивилизацията) налага да се въведе за обществено обожествяване и да се превърне в духовността, вярата, морала, куртурата, етиката на ОБЩЕСТВОТО. Най-вече, защото тази духовност, вяра, морал, куртура, етика отдавна се обожествява и от Глобалниятднес елит, а преди това от „тайните”, конспиративни общества, съзидатели на Новия Световен ред.
И, ако светът, и в частност България, е на това дередже, то ТОВА Е ПЛОДЪТ от Дионисиевите фалосни мистерии - духовността, вярата, морала, куртурата, етиката на Глобалния Елит. И поже народите в света все по-ясно разбират червивостта и отровността на този ПЛОД те ще искат да ликвидират този, тровещ света ПЛОД. И за да не се ражда повечетой, неизбежно ще потърсят да отрежат, да премахнат корените, захранили отровния ПЛОД. И тогава ще го „отнесе” гено-фонда – трако-българите. Още е пресен спомена от начина, по който Хитлер се опита се „изкорени” едни други етно-корени...
Траколозите прехвърлиха на гърба на българския народ една историческа беззотговорност, с която българите нямат връзка, от която нямат и полза, защото ползата е за други, но която беззотговорност ще БЪДЕ ПЛАТЕНА от българите. Както прехвълиха заемите, теглени през 1986г. в размер на 10 милиарда долара, с които се нахрани комунистическия елит, а изплащането беше прехвълено през 1992 на гърба на българския народ.
Затова казвам, че някои траколози, като направиха и правят всичко възможно българите да припознаят тракииския бог „Сур”, един ден ще се окаже, че са всъщност са натресли на българите един голям „С(К)ур”...
Моля се и се надявам, че народите, тръгнали да ликвидират гено-корените на трако-българите, няма да са под въздействието на отровата на ПЛОДА, и ще проявят към българите милостта – заради преклонението им в Господа Христа.
цитирай
12. watchtowerman - В предишния си коментар
05.01.2012 14:38
пропуснах да спомена следния важен факт.
Вайсхаупт, първия шеф на конспиративния орден на "Илюминатите", се изявява сред съзаклятниците си под псевдонима на тракиеца "Спартак". Болшевиките, извършващи революцията в Русия през 1917, често наричали себе "спартаковци".
Съвременните илюминати в тракологията успяха да "докажат" величието и мъдростта на вожда си, идентифицирал се като тракиец.
цитирай
13. nkf - Много интересна статия, но не знам ...
24.01.2012 14:14
Много интересна статия,но не знам дали може да се прави връзка между сурвакането и кукерите.Мисля,че става дума за две различни неща.Колкото до дионисовите мистерии изглежда,че и тук има някакво смесване на нещата.Но- това не е най-важното.По-важното е ,че точно тези оргийни култове са институционализиране на един от най-тежките грехове,при това не само символно.
Обаче имам един въпрос,във връзка с твоя 11 коментар.Защо на така нареченият елит да му е необходима нова,европейска идентификация и защо близкоизточната да му е твърде неудобна?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: watchtowerman
Категория: Политика
Прочетен: 2265600
Постинги: 463
Коментари: 1657
Гласове: 10558
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол