Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2011 22:41 - Когато Лондон гори, звездата над Кремъл по-ярко блести...
Автор: watchtowerman Категория: Политика   
Прочетен: 5564 Коментари: 14 Гласове:
12

Последна промяна: 15.10.2011 20:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    
       Цитат от книгата на Ноам Чомски - "Хегемония или оцеляване", стр.183-186.

    "
Възторгът по повод Новата Европа, откъсната от съветската империя, не произтича единствено от факта, че нейните управляващи са готови да “козируват и крещят”: “Слушам, сър.” Бяха формулирани по-фундаментални причини, когато Европейският съюз започна обсъждането за разширяването на членството върху тези страни. САЩ активно подкрепиха това начинание. Страните от Изтока са “истинските обновители на Европа”, посочи политическият коментатор Дейвид Игнейшъс. “Те могат да разбият бюрократизма и културата на обезпечените държави, които все още възпират голяма част от Европа” и “да позволят свободните пазари да функционират, както би трябвало” – както в САЩ, където икономиката разчита предимно на държавния сектор, а настоящите титуляри на власт счупиха следвоенните рекорди по протекционизъм по време на първия си мандат.(“International Herald Tribune”, 14-15 december 2002, “Washington Post”).

 

   Тъй като “на свободолюбивите, приспособими към технологиите хора от Изтока се плаща малка част от онова, което получават работещите на Запад”, продължава Игнейшъс, те могат да тласнат цяла Европа към “реалностите на модерния капитализъм” – американския модел, явно идеал по презумпция. Моделът притежава ръст на развитие, приблизително равен на европейския и почти същата безработица, успоредно с най-високите нива на неравенство и бедност, най-високите работнически норми и едни от най-неблагоприятните системи за подпомагане сред напредналите индустриални страни. Средната работна заплата за мъже през 2000г. беше все още по-ниска от тази през 1979г. след оживлението в края на 90-те години, независимо че производителността беше с 45% по-висока, още един признак за рязката промяна към облаги в полза на капитала, които се увеличиха по-радикално про управлението на Буш II.

 

  Потенциалният принос на Източна Европа за понижаване качеството на живота на мноизинството на Запад беше усетен веднага след рухването на Берлинската стена. Деловата преса беше екзалтирана по повод “зелените стръкове трева сред комунистческите руини”, където “нарастващата безработица и обедняване на огромни групи от промишлената работническа класа” означаваше готовността на тези хора “да работят повече часове от техните разглезени колеги” на Запад за 40% от възнаграждението и срещу по-незначителни помощи. Другите “зелени стръкове” включваха необходимите репресивни мерки, за да бъдат държани работещите хора под контрол, и атрактивни държавни субсидии за западните инвеститори...

    Сега Изтокът може да предостави блага, включително огромен поток от лесна за експлоатация работна ръка...(която) изпраща в родината си огромни парични суми, като по този начин подпомагат оцеляването на онова, което е останало от обществото. Условията за работа и живот са толкова ужасни, че смъртността е много висока.

  “Реалностите на модерния капитализъм” ...бяха пренесени в голяма част от Източна Европа с “латиноамериканизирането” на техните икономики. Причините се обсъждат, но не и съществените факти на социалното и икономическо рухване. Демографските последствия, макар и неаясни в подробности, са един от показателите. Според преценка на Програмата за развитие на ООН смъртността сред мъжете е нараснала с десет милиона през 90-те години, почти колкото броя на жертвите от сталинските чистки преди шейсет години(Програма за развитие на ООН, цитирана от Дънкан Грийн и Матю Грифит, “International Affairs”, 78,1, 2002. За демографския спад, вж. Дейвид Пауъл, “Current History”, октомври 2002)."

   До тук с Ноам Чомски – “Хегемония или оцеляване”, стр. 183-186.

   А видеоматериалът поместен по-долу, бе част от реч на „другаряЖивков пред партиен елит. В него имаше пасаж, в който се говори, че „социализмът е едно недоносче, и ще трябва комунистическите кадри да решават следния въпрос, как да прехвърлят проблемите в социализма на Запад“. Там - на "Запад", трябва да се предизвика по-голяма „ферментация“ на загниването на капитализма, в който работническата класа да се разбунтува и да вземе властта, за да победи идеята на Маркс, че само в най-развитие капиталистически страни, с най-силно и масово работническо движение, ще може да доведе света до истинските резултати на социалистическата и комунистическата революция..   Сценаристите на клипа обаче скоро са разбрали, че „другаря“ Живков е казал повече, отколкотао е трябвало, та затова го цензурирали, отрязали. И така от 10 минутен, го смаляват до около 3 мин.

 

http://www.youtube.com/watch?v=2R6IRT20qtk&feature=related

 

   Но това премахнатото "Живково" слово го имаше... И то бе потвърждение на анализа на Ноам Чомски, че Изтокът ще девалвира стандарта на живот на Запада и ще го докара до революции...Желязната Завеса падна и тя донасе облаги - материални и идеологически, но на само на комунистическо мислещата и действаща  върхушка на Изток и на Запад.

  Палежите през последните дни в Лондон и на други места в Англия говорят, че социалистическата революция е в победния си ход...За марксистите-комунисти-финансисти-глобалисти не е от никакво значение факта, че тези събития са платени с цената на десетки милиони, умрели от град, мизерия и недохранване от техните страни.... Крайната цел е важна...

 

http://www.youtube.com/watch?v=pAqDiUI3aSE&feature=related




Гласувай:
13



1. injir - Vdiganeto na jelyaznata zavesa ...
09.08.2011 23:29
Vdiganeto na jelyaznata zavesa niama da mine samo s nejni revoliucii.
цитирай
2. sovietsojuz - Прихванаха бедност от нас, а?
10.08.2011 10:53
Износът на бедност от бедните страни се оказа по-голям проблем за Запада от износа на революция през Студената война.
цитирай
3. watchtowerman - injir, следствие на тези "нежни" революции
10.08.2011 19:07
в България измряха скоропостижно 2 милиона. Русия през 1991 беше 135 милиона, работещите в статистикага сега говорят за 95 милиона.
цитирай
4. watchtowerman - sovietsojuz, Управляващият Запад
10.08.2011 19:16
избра именно този механизъм за бедност, калкулиран от Управляващите на Изток. И затова заработиха съвместно...
цитирай
5. watchtowerman - dalida,
11.08.2011 21:00
става въпрос не за роботи, а за заплащане труда на работници, или по-точно, за Не-плащане труда на работниците. А когато има НЕ-плащане на изразходван труд, а дори той да е възнаграден частично, става въпрос за кражба. Нацисткият бизнесмен Крупе осъден на 10 години затвор от Нюрнбергският съд, само защото се е възползвал от предоставената му от германското правителство евтина работна ръка от концлагерите, на които е било плащано най-ниско. Доводът на Круп, че само се е възполвал от предоставената му от пазара на работна ръка възможност не е приета като оправдание, защото заплащането на труда изисква адекватно да се покриват разходите по издръжка на живота на работещите и техните семейства...
цитирай
6. merlin68 - Всъщност анализът на Чомски, пр...
13.08.2011 13:48
Всъщност анализът на Чомски, представя очевидни неща, но не търси причините. Голямата причина е, че след 90г. капитализма загуби основната си - конкуренцията.
След разпадането на социалистическият блок, западният капитализъм остана без конкурентна обществена система и това го разруши. Няма нощ без ден, черно без бяло и няма Христос без Антихриста. За нормалното съществуване на всичко във вселената са необходими два полюса, при рухването на един от тях, неизбежно рухва и другият.
Днес светът е обзет от анархия, богатите индустриални и най-общо казано цивилизовани държави, имат проблем с демографското възпроизводство, докато бедните и нецивилизовани, имат свръх демографски прираст.
Запада намери временно решение на този проблем за себе си и за сметка на Източна Европа. Това решение се изразява в разширеният ЕС и даването на възможност за свободно движение в рамките му. По този начин амбициозните и образовани млади хора от изток напуснаха икономически опустошената от победоносната западна конкуренция Източна Европа, и се понесоха на запад, да служат на богати господари. Това задълбочи демографският проблем в бившите соц. страни и те постепенно се "варваризират" (този процес в България, мисля добре го виждаме).
Обедняването на работниците от запад е не толкова резултат от конкурентния натиск на пазара на труда, който оказват работниците от изток, колкото се дължи на повишената норма на печалба на капитала и концентрирането на този капитал във все по-малко собственици. Иначе казано, представителите на средната западна класа, които разполагаха с добри доходи и редица социални привилегии, трябва ясно да си дадат сметка, че това си положение те имаха благодарение на съществуващата до преди 20 години конкуренция между двата обществени строя - социализъм и капитализъм. Сега вече капитала не вижда основание да ги глези толкова.

Варварите ще сринат Рим, както са го сривали многократно в световната история, по един и същ начин. Алчността е в основата на всяка разруха.
цитирай
7. watchtowerman - merlin68,
13.08.2011 20:04
споделям мнението ти. Но дали "сриването" ще бъде аналогично с Римската история или както го описва апостол Йоан в Апокалипсиса глава 17-а, и пророк Данаил 5 глава - подобно края на действителната Вавилонска империя, относно което има много факти и фрапиращи паралели, ще видим скоро...
цитирай
8. merlin68 - Може би нещо такова: http://www. ...
13.08.2011 21:35
Може би нещо такова:
http://www.vbox7.com/play:597973e5
цитирай
9. watchtowerman - merlin68,
14.08.2011 19:51
благодаря за "находката". По разискваната тема, смея само да продумам, че съм продължител на тази информация още от времето на "динозаврите" - 1968г, когато великият "Джими" има смелостта да я сподели - Jimi Hendrix: All Along The Watchtower; и заради което намери смъртта си, каквото и друго да говорят...
Ползвай и оригинала

http://watchtowerman.blog.bg/muzika/2008/06/23/all-along-the-watchtower-jimi-hendrix.205096

откъдето, след внимателен анализ, ще научиш много потайни неща...За които тепърва ще публикувам материали...

цитирай
10. merlin68 - Ами, текста на тази песен не е ли на ...
14.08.2011 21:16
Ами, текста на тази песен не е ли на Боб Дилан? библейският сюжет също ми се връзва повече с Дилан, отколкото с Хендрикс. Иначе не вярвам да е умрял заради тази песен, дрогата не прощава.
цитирай
11. watchtowerman - Да, оригиналът е на Боб Дилън,
14.08.2011 21:27
но Джими Хендрикс издига парчето, най-вече с музикалната си интерпретация. Хендрикс умира от удавяне, а не от наркотици. Белите му дробове са задръстени с вино, държали са главата му в леген с вино. Хендрикс пиеше само "твърд" алкохол. И употребяваше само марихуана...
цитирай
12. zaw12929 - Това за Тодор Живков "„фер...
14.08.2011 22:05
Това за Тодор Живков "„ферментация“ на загниването на капитализма, в който работническата класа да се разбунтува и да вземе властта, за да победи идеята на Маркс, ..." не е вярно... Истината, доказана с документи е, че той поиска България да тръгне по капиталистически път и бе издаден Указ56, с който се разреши от началото на 1988 г разкриването на частни фирми...Така се сложи началото на това, което след 1990 година попадна в ръцете на хора, които започнаха да крадат, разпродават, унищожават- настъпи анархия, което продължава и днес и ние сме виновни, че го позволихме... И днес нямаме компетентни управници... България изчезва... А Вие не му слагайте в устата неща, които не е казал!!!
. КИТАЙЦИТЕ ПЪК СТАВАТ ПЪРВА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА С КАДРИ, ИЗУЧЕНИ В БЪЛГАРИЯ...
ОТ ДРУГА СТРАНА- много младежи се изучиха на Запад и в САЩ, а България става все по бедна и изчезваща... това ми обяснете... а китайската стена си стои непоклатима...?! Намеквам, за китайската система... тя не е комунистическа, но... Китай е най големия кредитор на САЩ
Друго: Ако имаше кредити сега, да стимулират ...
икономика, наука,, образование, раждаемост,
нямаше да сме най бедни, изостанали- но управниците не им пука за нас- днешните управници...
Управлението изисква компетентност, талант, късмет, държавата да случи
Япония днес запада... но имаше възход-
През 70-те години на По миналия век Япония настигна САЩ, а в много отрасли я надмина. В 1885 г влиза в сила първия японски патентен закон. Неговия създател казва в САЩ 1900 г.следното:“Ние се оглеждахме.за да видим с кои велики нации да се сравним и се запитахме, как са постигнали величие, какво имат, което ние нямаме? Установихме че са патентите за изобретения. Поставихме си цел да ги имаме”
Такахаши стана на 32 години първия президент на японското ,патентно ведомство, по късно министър на финансите и дори един от най успешните японски министър-председатели. Денят на приемане патентния закон-18април е национален празник на Япония.


цитирай
13. watchtowerman - zaw12929,
15.08.2011 22:00
Тодор Живков написа 40 тома съчинения възхвала на социализма и комунизма и нито една книга в полза на капитализма. Пък сега научавам от теб, че ТОЙ ПОИСКАЛ ПЪТЯ на България да е към капитализъм. Тогава какво да правим с 40-те тома социалистически и комунистически венцехваления.Ами явно, най-доброто е да се отрече съществуванието им. Пък, ако ги има като факт, то те ще са за това как България да гради капитализма...
цитирай
14. merlin68 - Хехе, Бай Тошо никога не е искал да ...
18.08.2011 23:11
Хехе, Бай Тошо никога не е искал да ставаме капиталистическа държава. Показателна е една негова реч, на която още тогава се заливах от смях (понеже въобще и не ми беше ясно за какво става въпрос, само майтапа долавях), кога точно я произнесе не помня, но ще да е било между 85 и 89г. И казва той - другарите в СССР правят някаква перестройка, нещо става, променя се (но не изглежда много доволен и го кара на майтап). Тука гледам, другарите от БЗНС и те са се здраво напънали да се перестрояват, ние обаче от БКП, ще поизчакаме да видим какво ще стане, ще се поснишим, докато и това отмине, а като не отмине...ще се перестрояваме, какво да правим:))) Е наложи се да се перестроим, а то се получи като переразрушим и майтапа вече го няма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: watchtowerman
Категория: Политика
Прочетен: 2264847
Постинги: 463
Коментари: 1657
Гласове: 10558
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол