Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2007 17:23 - Догматичен спор
Автор: watchtowerman Категория: Политика   
Прочетен: 2617 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 11.11.2007 12:15


Получавам немалко коментарии като долното. Това ме принуди да публикувам отговора в отделен пост. Така, отговарям на всички досегашни, а и на всички бъдещи подобни коментарии.

 

 

 

5. merita - Разбирам, че стечовек който има ...
05.11 21:32

Разбирам , че стечовек който има познание върху Библията.Начина по който тълкувате пророчествата е интересен за мен но не съвпада с някой от моите познания върху тях.
Всичко записано от пророците намира своето изпълнение както в дните на тези пророци , така и в наши дни т.е двойно изпълнение.
Имам само едно нещо , което не приемам.Това , че Бог е отхвърлил Израелтяните като свой народ е безпорно и потвърдено от факта че сключва нов договор .Този нов договор е вече с духовния Израел т.е хората от всички народи и езици , които проявяват вяра в жертвата на Исус Христос.
Що се отнася до това събиране на народа му Израел, това е обединеното в единно поклонение човечество , водено от стандартите на Йехова Бог .
Поздрав!

 

 

Отговор към  merita

 

 

Предлагам първо да си изясним смисъла на думи и понятия, с които боравите.

 

   Бог е отхвърлил Израелтяните като свой народ...и сключва нов договор..с духовния Израел - хората от всички народи и езици , които проявяват вяра в жертвата на Исус Христос.”

 

    Къде в Библията срещнахте думите “духовния Израел”, “нов договор”(сигурно имате предвид  “Нов Завет”?), “Бог е отхвърлил Израелтяните като свой народ”. Само ще Ви помоля да не цитирате човешки авторитети, защото  сме длъжни да приемаме единствено авторитета на Божественото Слово.

 

    Преди да ми отговорите ще Ви препоръчам да прочетете много внимателно думите в Посланието до Римляните 11 глава, защото ще Ви се наложи да опровергавате думите на Апостол Павел, а именно:

 

     И тъй, казвам: нима Бог отхвърли Своя народ? Съвсем не. Защото и аз съм израелтянин, от семе Авраамово, от коляно Вениаминово.

      Бог не отхвърли Своя народ, който бе предузнал...

       Нима се препънаха за да паднат безвъзвратно? Съвсем не. Но чрез тяхното падане дойде спасението на езичниците”.

 

       Апостол Павел  с ясни думи  поддържа разграничението между израелтяните, които отхвърлят Христос и езичниците Го приемат. И продължавам с цитата:

 

       Не искам, братя, да не знаете тая тайна(за да не възмечтаете много за себе си), че ожесточението у Израиля стана частично, докле да влезе цялото множество езичници. По такъв начин  целият Израел ще се спаси.”

 

       Апостол Павел продължава с разграничаванетоосвен езичници, спасен ще бъде и Израел! Къде виждат някои окончателното отхвърляне на Израел не знам? Причините за това, че Израел не може да бъде отхвърлен завинаги апостол Павел ги изтъква със следващите думи от Посланието:

 

       “В избора си те(Израил (!)– б.а.) са обични Богу поради отците.

       Защото Божиите дарове и призванието са неотменими.”

       Тръпки ме побиват от учитетлите Ви - merita, с лекотата, с която  преиначават Божието Слово като твърдят, че "Бог сключил нов договор". Ако учителите Ви имат изгода от такова изопачаване, то поне Вие сте длъжна да знаете разликата между завет и договор. 

      Ние, хората, добре разбираме какво е "договор". Договорите включват две страни. Ако едната страна не изпълни задълженията си, другата - е свободна. Хората си мислят, че да прекратиш договор, не е проблем. Само че Бог е Бог на Заветите. Той не е бизнесмен, че да прави договори. Неговите Обещания не се променят. Той направи Завет с Аврам. И Го изпълни  чрез еврейския народ. Той обеща да бъде  техен Бог. Бог  изпълнява Завета, дори и ако човекът или обществото не са верни. Защото Бог е  ВЕРЕН. 

     Затова ап. Павел казва, че "Божиите дарове и призванието са  неотменими.”

     Освен това, апостолите НИКОГА не са използвали името Израел за да представят с него Христовата Църква, а "йеховистите" считат за срамно да се нарекат "християни", да не говоря, че "йеховисти" ИЗОБЩО НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ за да се присламчват и те в претенциите си към символизма  "Израел". Не бързайте да тълкувате буквалното със сивмоли, защото тогава е твърде лесно дори и Сатана да бъде изтълкуван с Йехова или обратното. Между впрочем, правено от богомилите.

       

     Ще завърша с пророчеството на пророк Захарий, което е изпълнение на думите на ап. Павел, които цитирах по-горе, затова "по такъв начин  целият Израел ще се спаси.”    

 

     В оня ден Аз ще изтребя  всички народи, които нападат Йерусалим.

     А върху дома Давидов и върху жителите йерусалимски ще излея  дух на благодат и умиление, и те ще погледнат на Него, Когото те прободоха”(12:9-10).

 

     Тази пророческа картина визира съдбата на Израел  в  последните дни” на съвременната цивилизация. Ако вие - йеховистите, държите да сте  този "Израел"  ще трябва да доказвате  кога успяхте да “прободете” (разпънете) Христос на кръстта? Но  има и нещо много важно, че  до този момент сте ОТВЪРЛЯЛИ  Христос, извинете, вие йеховистите "отхвърляте" ли Христос?! И ако успеете да докажете, че те сте разпънали Христос,  ще трябва да отговорите защо отговорността за това деяние го прехвърлихте на еврейте. И да се окаже каква голяма историческа грешка е допуснала християнската цивилизация  - вместо да изтребва еврейте е трябвало да преследва  йеховистите.

 

    Нещо се замислих...

 

    Дали пък да не се окаже вярно, че йеховистите разпънаха Христос ? След като Днес  разпъват  Завета Му  в идейно догматично(духовно) отношение, защо да не са те  онези, които преди две хиляди години  разпънаха Исус и физически?!...

 




Гласувай:
0



1. анонимен - НЕ догматичен спор
20.04.2008 19:08
НЕ догматичен,защото не можем да наречем истината -догма.Как може да се спори,че БОГ е изоставил своя народ?Кой баща ще се откаже от децата си и ще приеме чуждите за свои?МЕРИТА първо да прочете БИБЛИЯТА,защото доколкото разбирам от написаното е завършил някакъв съкратен курс,където след като им прочетат един стих,правят все един коментар , който ги води в ОТКРОВЕНИЕТО ,КЪДЕТО СЕ РАЗПОЗНАВАТ КАТО ЕДИНСТВЕНО СПАСЕНИ.Ама да не му дава ГОСПОД изпитания,като Еврейския народ,като на всичките МУ пророци,защото много бързо ще забрави на кого е свидетел
цитирай
2. анонимен - Въпрос към watchtowerman
24.12.2009 13:23
Според теб (защото много църковни общества правят каквото си искат) как се тълкува писаното в Откровение на Йоан 14 глава и по-слециално:

Откровение 14:12
12. "Тук е нужно търпението на светиите, на тези, които пазят Божиите заповеди и вярата в Исус."

Пазенето на Божиите заповеди вяра в Господ Исус ли е? (Римлени 3:31)

Много си почиват в неделя, а някои в събота. Кои си почиват в Господния ден? (Евреи 4:1-11) Неделя или събота - в кой ден трябва да си почива истинския Христов последовател?

Можеш да ми отговориш като ми пишеш на zhelev82@gmail.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: watchtowerman
Категория: Политика
Прочетен: 2279054
Постинги: 469
Коментари: 1662
Гласове: 10562
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол