Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2012 11:49 - Пожелахте Милена Фучеджиева - главен сценарист на сериала „Седем часа разлика”
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 10630 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.04.2012 11:57


Десислава Томова

Най-голямото предизвикателство е, че животът е кратък


image
Милена Фучеджиева е родена в София в семейството на известния писател Дико Фучеджиев и Пиринка Хаджиева.  2 години учи актьорско майсторство в класа на проф. Гриша Островски. После следва кино и телевизионна режисура при Владислав Икономов. Работи в студия „Време". Прави два документални филма – „Местни новини" и „Без жал". През 1990 г. Милена Фучеджиева напуска България и се установява в САЩ.

Тя е от онези жени, които не могат да останат незабелязани:  притежава остър ум, проницателност и голяма вътрешна сила – сама отглежда дъщеря си Радина след смъртта на своя любим Ради, сина на режисьора Въло Радев, който загива в нелепа катастрофа.

Милена Фучеджиева винаги е настроена радикално в оценките си за настоящето. Като автор има свой нестандартен стил на писане, изпълнен с интересни хрумки и критично мислене. Авторка е на сборника с есета „Белият негър", отличен с награда на литературния конкурс „Южна пролет", сборника с разкази „НеХана", романа „Кефер. Цветовете на малката Ида.” и на стихосбирката и фотоалбум „Нощен проект", книгата "Аз, блогинята"!. Нейните пиеси „Дзен порно", „Криза в рая" и „Lovebo" са играни на български и английски език.

След продължителен престой в Лос Анджелис Милена се завърна в България и изненада с успешната си изява в ново амплоа – главен сценарист на сериала „Седем часа разлика”.

image

- Коя е Милена Фучеджиева? Нарисувайте се с думи, моля!

- Упорита, силно емоционална, дълбоко вярваща, конфликтна, интуитивна, свободолюбива - жена, която знае, че всичко има цена, но се доверява в крайната справедливост на Вселената.

- Какво е мястото на мъжете във вашия живот и по-специално на Владимир Левчев?

- Важно. Обичам мъжете, въпреки че понякога не мога да ги понасям. Когато бях на 14 години, Владо (Левчев) беше човекът, на когото майка ми се довери да ме пусне за пръв път на дискотека. Той не помни, но за мен първото ми ходене на дискотека беше изключително важен момент в живота ми.   

- Каква е връзката ви с дъщеря ви Радина?

- Блестяща! Скъпоценен камък! Звезда! Вселена! Нищо не е по-голямо от нея.
image

-  Как си представяте живота си тук след дългия ви престой в Лос Анджелис?

- Не си го представям, а го живея. Животът тук е като живота навсякъде. Аз си го харесвам, добре ми е с хората, с които работя. За мен това е изключително важно. Ако не съм щастлива с работата си, няма как да съм щастлива където и да било. 

- Сериалът „Седем часа разлика” е своеобразен мост между Америка и България. Как се пише за телевизия?

- Най-важният съвет, който мога да дам, е да не очаквате, че ще имате свободно време и почивни дни. Изключително динамична и тежка работа, която те изсмуква, но пък и ти дава много обратно. Да можеш да достигнеш до милиони хора, е нещо изключително. Гледам сериали, обичам сериали, пиша сериали. Ако не си работохолик, изобщо не се хващай с този вид писане. Не е за всеки.

- Докъде се простира цензурата и автоцензурата в условията на свободата на словото?

- Зависи от човека, не от условията. Има хора, които живеят в постоянна, самоналожена автоцензура при тотална свобода на словото, а други, в репресивни ситуации, не се съобразяват с никакви ограничения, дори с риск за живота. Аз се старая да казвам това, което мисля само след като наистина знам какво искам да кажа. 

- Какво е абсолютната свобода според вас?

- Смъртта. Животът е поредица от уговорки.

- Кой е най-големият компромис, който ви се е налагало да правите?

- Не мисля, че ще го споделя в медия (смее се).

- Известно е, че сте пристрастена към фотографията. Какво попада пред обектива ви?

- Често си правя автопортрети, но не обичам да снимам хора. Предпочитам кукли, предмети, Лос Анджелис, пустинята, дома ми, моменти, когато съм щастлива.

image

- Обичате да е цветно наоколо. Какво ви окрилява?

- Детският ми ентусиазъм и чувството ми за предопределеност за добро и за лошо. Чувствам се водена от Силата, Бог знае какво да прави с мен. Нямам големи дилеми.

- С какво е изпълнен въображаемият свят на Милена Фучеджиева?

- С думи и идеи. 

- Кого заличавате безкомпромисно от вашия свят?

- Хора, с които имаме дълбоки различия в ценностните системи.

- Каква сте в реалния живот?

- Реална. Много реална.

- Вие имате много и различни таланти - пишете пиеси, книги, сценарии, есета, разкази, изявявате се като фотограф, като астролог...  Кое е истинско предизвикателство за вас?

-  Няма нещо, което да съм решила, и да не съм могла да реализирам. Предизвикателство е да приема, че съм смъртна. Искам да живея вечно и да съм вечно млада. Кофти положение.

- Кога сте себе си в най-голяма степен?

- Когато пиша. 

 Интервюто е публикувано на 5 април 2012 във в. TV сага

 image

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 488567
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031