Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2017 19:37 - Българският, царски зет - Роже дьо Флор
Автор: borsi Категория: История   
Прочетен: 1290 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 30.04.2017 19:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българският, царски зет - Роже дьо Флор

Бащата на бъдещия 
пират, наемник, херцог и разбойник, е от немски произход и с фамилия Блум. Бил личен соколар на император Фридрих II, а майката на Руджеро, е аристократка от Бриндизи

В началото Руджеро служи в ордена на Тамплиерите където е сред командването на най-големия военен кораб за времето си, флагманът на кръстоносната флота ""Falcone"". Той се отличава при отбраната на град Акра (днешен Израел) през 1291 г., но е обвинен в присвояване неправомерно на част от стоките в града, вместо да се занимава с неговата отбрана, в резултат на което, градът е превзет от сарацините. Изгонен е, но благодарение на военния си опит е нает веднага от крал Фредерико III Арагонски, крал на Сицилия, който му връчва командването на шайка наемници, главно от Каталуния, Арагон и Навара.

След Сицилианската вечерня нямало много поводи за война и скоро кралят се нагледал на своите наемници, писнало му от дежурните им простотии, бил настъпил мир и скоро намерил повод да ги натири, а шайката начело с Руджеро се цанили на работа при византийския император Андроник II Палеолог и неговия син, Михаил IX Палеолог. Кралят на Сицилия до толкова бил радостен, че се отървава от навлеците които създават бели около себе си ако няма с кого да се бият, че дори им дал 36 галери и други кораби, само и само да се махнат и да стигнат до новата си месторабота – Константинопол. За империята потеглили около 2500 наемника и още толкова проститутки, приятелки, съпруги и деца. Там имали задачи за тях, тъй като турците вече притеснявали силно остатъците от Византия. 

image

Наемниците били посрещнати с фанфари, прегръдки и клетви във вечно приятелство. Първата работа на каталаните, е да се разправят с генуезците на които те и византийският император дължат пари. Генуезките търговци с Контантинопол са разпердушинени, а после наемниците са изпратени да се бият с турците. Кампанията е успешна и турците са изтикани от Мала Азия. Местното население обаче се чуди кои са по-добри, дали турците или спасителите, защото последните плячкосват не по-зле от противника и във всеки приятелски град, действат така сякаш е вражески.

Скоро през 1305 г. каталаните са извикани от императора на европейския бряг да се бият с българския цар Тодор Светослав, който е нападнал империята и протяга ръце към черноморските градове. Императорът обаче понеже няма пари, променя решението си заявява на водача, че няма нужди от техните услуги и иска те да се върнат на брега на Мала Азия. Наемниците си искат парите, обещани за българската кампания, императорът отказва и отношенията се развалят. Роже дьо Флор който вече е пофренчил името си, се свързва с Фредерико III от Сицилия, който в комбина с още един крал и няколко благородни особи, смята да завладее Константинопол. Андроник II Палеолог усещайки опасността се помирява с главатаря на шайката и го обявява за дук (херцог). Роже дьо Флор вместо да се върне в Мала Азия започва да се укрепва на полуостров Галиополи. Турците нападат отново, а хитрия крал на Сицилия засилва подготовката си за превземане на Константинопол. Андроник II Палеолог се принудил отново да котка Роже дьо Флор, обявявил го за Кесар (Цезар) и го оженил за своята племенница Мария, дъщеря на покойния българския цар Иван Асен III. Дарен с обширни владения в Мала Азия новият Цезар се готви да атакува отново турците с 3000 армия от нехранимайковци.

На Михаил IX Палеолог обаче, наглата немско-италианска издънка и неговата шайка, въобще не вдъхват доверие, затова кани главатарят им в Одрин. Роже дьо Флор отива, но е убит на банкет в своя чест, а заедно с него са избити неговите лейтенанти, още 200 рицари и около 1000 от пехотинците му. Михаил IX Палеолог е наел преди това за целта 1000 алански наемници, но кой да знае?! Така, хитрите гърци коварно убиват българския, царски зет!  

Говори се, че пръст в неговото убийство имат и генуезците, които не могат да му простят погромите над търговците си в Константинопол. Михаил IX веднага атакува свърталището на шайката на полуостров Галиполи, но наемниците успяват да отблъснат византийците, а после изколват всички жители на полуострова и обявяват нещо като независима разбойническа република. В отговор византийците избиват всички арагонци и каталунци в Константинопол, но повече от това не могат да сторят. Империята няма армия и пари, а каталуните в акт на отмъщение за мъртвия си вожд започват да пиратстват в Мраморно море и се заемат да “отмъщават” из днешните земи на Македония, Тракия, Мала Азия и на север чак до земите на днешна Румъния, където също нахлуват по някое време да отмъщават, за изумление на местните. 

България е пощадена, донякъде защото един от главатарите на шайката, Бернарт де Рокфорт, се жени за сестрата на българския цар Тодор Светослав. Така не се намира сила която да ги спре няколко години, докато хитрият сицилиански крал, който има нужда от тях за плановете си, не прикотква един от техните водачи. Наемниците се разделят на две фракции, враждебни една на друга. Едната е избита в крайна сметка от византийците и турците, но другата след като се скарва с херцга на Атина завладява Херцогство Атина и град Тива, където е фактор чак до 1388-1390 г. когато наварски наемници не избиват последните представители на каталаните и не завладяват херцогството. 

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ



Гласувай:
5



1. wonder - Добре завърнал се! :))) Прочетох ...
30.04.2017 23:17
Добре завърнал се! :)))
Прочетох с интерес.
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985958
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031