Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2012 08:21 - Голямото нашествие на Гур-овците.
Автор: padreantonii Категория: История   
Прочетен: 7338 Коментари: 7 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последните години думата “духовност”, също както и думата “любов”, стана най-популярна и употребима сред българите. Ще си помисли човек, че те почти са станали вече ангели небесни или най-любвеобилните хора на света. Само, че когато една дума стане тъй популярна, то е за това защото онова, което тя изразява, вече изцяло отсъства. То се е изпарило неусетно. И е така, защото когато ги има любовта и духовността, човек изцяло е вътре в тях и те са вътре в него, та той няма нито нужда, нито желание постоянно да напомня за тях. Няма желание да ги афишира чрез думи за щяло и за нещяло. Пък и афиширането, каквото и да е то, е вид показност, с която афиширащият подсъзнателно се стреми да скрие онова, което отсъства. Или онова, което не е за показ. И в същото време, то е и вид реклама. А нали рекламата е манипулация, корист, използване. Тъй щото големите ценности, истинските неща съществуват отвъд изразимото с думи, отвъд рекламата, користта и използването. На тях не им трябва светлината на прожекторите, защото сами те са прожектори. Тъкмо поради това е и казано: Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог!
Кои са тези, които най-често днес изговарят това Име напразно? Търговците в храма, разбира се, продавачите на духовност и на щедри обещания за вечно и непреходно щастие. Но нека видим по-напред какво става на небето, за да разберем по-добре какво става и на земята, в нашата мила татковина. За целта най-добре ще е да използваме наталната карта на България от 03.08.681г. А за нейната “работа” (като по часовник) може да се съди и от ТУК. Върху тази карта (вътрешен кръг) сега са наложени прогресивните положения на планетите (външен кръг) за 2009 г. Защо за 2009 -та? Защото имено тогава - през месец юни - прогресивен Юпитер е направил максимално точен квадрат към натален Меркурий. Двете планети управляват срещуположни знаци, ще рече - и две от осите на равновесие (Стрелец-Близнаци и Дева-Риби). Поради същото, квадратът помежду им, принципно, прави много поразии, на много нива, но най-вече на мисловно и духовно. Особено ако е тъй дълготраен, каквито са прогресивните аспекти на Юпитер.

Този квадрат (Юпитер-Меркурий) е започнал да действа още през 2003 година, а действието е стигнало своя максимум през юни 2009-та и оттам насетне постепенно е започнало да намалява интензивността си. И ще продължи да я намалява до към 2014 година, когато очакванията са да затихне напълно. Какво най-общо означава това ли? Че за около 10 години, от които около 6 (2006-2012) с най-голяма интензивност, българите са били и все още са подложени на различни мащабни лъжи, заблуди и манипулации (Юпитер-Меркурий), предизвикащи голям хаос и объркване, духовен и морален срив, беззаконие, много неоправдани надежди и разочарования, алкохолизъм, всеобщ разгул и затъпяване. Всичко това може да се оприличи на голяма приливна вълна, която обещава да повдигне, да извиси нагоре, но всъщност забива силно надолу, за да накара повечето от яхналите я да вдигат чашите, да пердашат кючеците, да гълтат всякаква пропаганда, да бъдат облъчвани с всякаква глупост… и да не мислят. Конкретните проявление, начините и ефектите тук са най-многобройни, но сега ще се опитам, с методите на мунданната астрология, да покажа и анализирам само най-важните, касаещи духовния живот.
Гуру - така индийците наричат планетата Юпитер. Ще рече духовен водач и учител. И с право - едно от основните земни “превъплъщения” на Юпитер е тъкмо това. Когато Юпитер, обаче, в своето прогресивно движение направи квадрат към Меркурий (умът, словото), земното превъплъщение и проявление (гуруто) вече е изцяло фалшиво. То твърде много говори и се превъзнася, рекламира се и се представя за истинско, за еманация на божественото, но всъщност не е . И всички главни земни съответствия на тези небесни движения не са истински, не са от Бога, защото вярата и Пътят нагоре (Юпитер) от една страна и словото и умът (Меркурий) от друга, са в противоречие. Та в съответствие със същия този квадрат (Юпитер-Меркурий) през последните 5-6 години стотици гурувци (Юпитер) и кандидат-гурувци, посветени, духовни учители и прочее силно “въздигнати нагоре” особи - и местни, и чужди - словоблудстваха и продължават да словоблудстват масово, учейки българите как да живеят, как да бъдат щастливи. А дори - и как да станат богове?!!!…
И това под формата на безброй лекции, семинари, уъркшопове, духовни учения, духовни центрове и центровки, ченълинги, вълшебни целителства, понякога в миш-маш с квантова физика, с медитации, трансформации и прочее -ации. Какво лошо има тук, ще каже някой. Нищо. Само дето най-важното, което са правели и правят повечето от тези “гурувци” е било не да научат някого на нещо наистина ценно, а да го зарибят с кухи надежди и обвързващи емоции, да му объркат и без това обърканата глава, и да му приберат по най-бързия начин спестяванията. При това многократно. Щото точно това прави квадратът Юпитер-Меркурий, нали? И в годините, когато той най-активно е действал, главно това е ставало. Като се има и предвид, че Юпитер в случая управлява дом 2 (печеленето на пари), а Меркурий - дом 8 (харченето на пари). Представете си ситуация отпреди две хиляди години: Исус Христос прибира от учениците си по хиляда денария за това, че ги учи на учението си. Можете ли да си представите нещо подобно? Кощунствено е само като си го помислим. А защо не е кощунствена сегашната разрастваща се търговия с човешка вяра и надежда… на която сме свидетели днес?!…
В нещо като златна мина тук се превърна и умишлено нагнетяваният страх от провъзгласения “край на времената” през 2012 година. Та книги, та семинари, та описания, прозрения, филми, интервюта, практики, тренировки - все за това. А прословутият вече календар на маите, добре обяснен и донатъкмен, стана крайъгълен камък за култивирането на този страх. Земята минавала в друго измерение и в по-висока вибрация, та който искал да мине отвъд, да оцелее, трябвало сам да мине в това измерение и да си вдигнел вибрацията. Това не го разбирам много и няма да го коментирам, но се замислих над следното: след като в картата на България имаме прогресивен квадрат на Юпитер към натален Меркурий, при това за доста години наред, то естествено е да се очаква за същото това време (2003-2014, с апогей в 2009-та) на гребена на общественото внимание у нас да се проявят най-силно хора със същия квадрат в наталната си карта. Особено що се касае до сфери, при които публичното говорене (Меркурий) и убеждаване във възвишеното (Юпитер) да е главното. Щото подобното привлича подобното, такъв е закона за резонанса, управляващ и астрологичните взаимодействия, нали? И ето какво открих: през пролетта на 2008-ма, една година преди точния квадрат Юпитер-Меркурий, у нас гостува за семинар един от топ-гурувците на света, автор на поредица от книги, получили световна популярност с прозренията и теориите за идващото. Особено за “идващото” през 2012-та година според развитата от него теза. Не беше лесно да открия рождената му дата, но и това стана. А ето я и неговата астро-карта, в слънчева домофикация, тъй като без час на раждане няма как да се направи хоризонтна такава:

image


И какво се вижда в тази натална карта? Много неща, но едно за нас е най-интересното - Меркурий квадрат на Юпитер - същото, като в картата на България (Юпитер-Меркурий), но огледално. Каквото повикало, такова се и обадило, както гласи една поговорка. При което “обадилото се” съвсем естествено е от срещуположния полюс. Тъй че българите (не малка част от тях) в онзи момент (пролетта на 2008 година) просто са “повикали” своя манипулатор и той се е отзовал на поканата. “Повикали” са го в момент, когато тяхното колективно съзнание е било най-безкритично и най-готово да бъде манипулирано и обсебено. Всъщност този човек, вижда се от същата карта, има много достойнства, а най-вероятно и научни открития, свързани с магнитното поле и енергията на земята. Но в момента, когато е решил да стане гуру и да се представя за пророк и Учител на човечеството, тръгнал е по пътя на хиперболизацията и манипулацията, експлоатирани и от една култура, доминирана от рекламата. Тъй че тази е ситуацията: той вероятно има много слушатели и почитатели (Луна тригон Меркурий) и словото му (Меркурий) е най-интригуващо, но така също - и лъжовно, дирижирано не от прозрения за божествения ред (Юпитер) и за бъдещето (Юпитер) на земята и на човечеството, а от измамата и самоизмамата (Меркурий квадрат Юпитер). За жалост, такава е безпристрастната констатация на планетите и на Онзи, който ги е наредил и ги движи….
А ето го и един друг, още по-популярен у нас гуру, пристигнал преди коментирания по-горе и представящ миш-маш от шамански теории и практики плюс групови психотерапевтични тренинги - 17.11.1957 г. Веднага се вижда, че неговият натален Меркурий е разположен в Стрелец, където е в заточение, защото е в срещуположен знак на своя домицил (Близнаци). Само по себе си това положение е твърде подобно на квадрата Юпитер-Меркурий. Или: словоблудството е закодирано и тук и то е стартирало от момента, когато този човек е решил да работи с много хора чрез слово (Меркурий) посредством методи за повдигане на духа (Стрелец). Точно тогава то става негова най-основна характеристика. Като добавим тук и положението на наталния му Юпитер (духът, убеждението, Пътят нагоре) , в конюнкция със звездния куп Форамен, чийто водещ принцип е двойнствеността и лицемерието, картината става още по-пълна. А много подобно изглеждат “звездните паспорти” на повечето “духовни светила”, посетили и посещаващи България за същия период 2003 - 2014-та, от които 2006-2012 година - с най-голяма интензивност. Добре, ще каже някой, щом на хората им харесва, нека да си ходят при тези гурувци, нека всеки сам да преценява кое за него е добро и кое не е. Абсолютно вярно, нека да ходят където си искат, това е тяхно право, но мисля, че те имат право и да знаят какво наистина става там - тогава, а и впоследствие. Щото повечето от тях не знаят….
Тези, които са служили в армията, знаят колко много се марширува там. Синхронично, ритмично, всички едновременно и в крак - ляв, десен, ляв, десен… При това - и с песен на уста, и тя по същия начин - заедно, отсечено, ритмично. Груповата маршировка се избягва само когато взводът или ротата минава по мост, тъй като мостът може да се срути. Защо е необходимо всичко това, не е ли то напразно губене на време? Не е губене на време, вековният опит е показал, че не е. Защото когато много хора едновременно правят едни и същи движения, когато пеят една и съща песен, изговарят едни същи думи или техните мисли, чувства и страсти са насочени в една и съща посока и цел, получава се мощен резонанс помежду им, на различни нива. А заедно с резонанса е в ход и интензивен пренос на енергия и информация, та всички те получават голям прилив на сила и смелост и започват да се държат като единно същество - голямо и могъщо, управлявано от общи импулси. А когато триста гърла едновременно извикат “Ура”, отпушената енергия те шибва като камшик, та се усещаш като пришпорен арабски жребец, готов да прегази всичко пред себе си.
Е - на същия този принцип, на същия феномен се основават и почти всички групови психотерапевтични сеанси и “духовни” практики днес. Независимо какви, кога и къде. И когато отделният участник веднъж усети този енергиен прилив, той иска прилива да продължи, да идва много пъти подред, а дори - и да не спира. Само че като се върне у дома, забелязва че техниките вече не действат. Че когато е сам, “приливът” не иска да идва. И затова той отново търси групата, там се чувства перфектно, там става много въодушевен и енергичен, а после започва да разправя наляво и надясно какъв голям майстор е еди кой си гуру. По-този начин броят на мераклиите започва да расте лавинообразно и много бързо биват сформирани следващите групи.
Дотук всичко добре, но ето че идва момент, когато участникът в групата последователно или едновременно бива сполетян, понякога твърде внезапно, от различни неудачи, проблеми и нещастия. Най-напред свързани с най-близките хора, с взаимоотношенията в семейството и брака, с роднини и приятели, а после и с работодатели и колеги, с работата и бизнеса. И човекът се чуди откъде му е дошло всичко това, нали в началото всичко е било тъй многообещаващо?! И решава да смени групата и гуруто… И скоро, в новата група той пак е изпълнен с възторг, пак става много енергичен и въодушевен. но… до момента, когато нови неудачи, проблеми и нещастия го връхлетяват. Така той започва да прехвърча от група на група, от гуру на гуру, ала в крайна сметка нищо не се придвижва към добро, а дори напротив - сериозно започва да страда и собственото здраве или душевно равновесие… Защо става всичко това? Отговорът на този въпрос е ключов. Ето защо:
Всяка група, обединена от еднакви или подобни мисли, чувства, настроения, песни, танци, телесни движения и прочее, създава енергийно същество, за по-кратко и популярно наричано егрегор. И отначало, докато новосъздадената група расте, расте и силата на нейния егрегор. Това лесно се усеща от всеки отделен участник в нея и той се чувства перфектно. Идва време, обаче, когато националният егрегор подлага на проверка нововъзникналия. И ако открие в него нещо много различно, чуждо и вдраждебно нему, обявява война на нововъзникналия егрегор. И тогава настъпва спадът и сривът на всички в групата, черпещи сила от него, за което стана дума вече. Как тогава е възможно човек да участва в някаква група и да не получава “крошета” от националния си егрегор? Ако групата и обединяващите мисли, чувства, настроения, песни, танци и прочее в нея се основават на националната традиция - така и тогава. А традиция е онова, което е възприето от националния егрегор като свое, приятелско, подкрепящо. Ако в групата играете хоро, например, или друг танц в основата на който стои принципът на хорото, не само че няма да има такава война, а ще има голяма подкрепа и вашата енергия ще расте непрекъснато и безпрепятствено. Както са правели нашите предци в продължение на хилядолетия.

http://tayni.net/?p=2255  



Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Този човек борави с астрология, ...
05.05.2012 09:39
Този човек борави с астрология, която в момента в това динамично време на промени, е твърде съмнително, че работи. Това е като синоптиците, когато се опитват да предскажат времето през ранната пролет и не успяват. А и човека си признава в текста, че не разбира много от промените, които стават и оставя в нас убеждението, че няма и желание да ги разбере.
Не знам с какво те е впечатлил? Може би само заглавието му отговаря на истината.
Тук ще отбележа и още нещо, макар че може да засегна някои наши приятели. Всички стари техники и науки в този момент на промени са твърде съмнителни в изводите си.
Мисля, че някъде Дънов го беше казал, за източните практики, че са си отживя ли времето.
цитирай
2. padreantonii - oтговор на анонимен
05.05.2012 09:57
С основната си теза - че много се говори за любов , което обезценява това чувство , както и за правенето на пари от това говорене ... а че има слаби места в материала - има ги .
цитирай
3. анонимен - Аз мисля че не са виновни разните ...
05.05.2012 10:03
Аз мисля че не са виновни разните гуровци, а тези които сляпо се хвърлят напред без да мислят, без да проверяват нещата, без да ги изпробват работят ли в живота им. Масово българина точно това иска - някой да му реши проблемите без да си мръдне той самия пръста. Ама не става, и ако някой се разочарова да не обвинява този или онзи, а собственото си бездействие... Каквото и да учите вземете най-ценното, не следвайте всичко сляпо и проверете какво работи за вас, какво ви помага, какво ви е полезно, не е въпроса да се следват сляпо правила без да се осъзнава какво се прави и защо.. През последната година и половина наистина се появиха много гурута и всякакви учения, движения, борби и съпротиви срещу това и онова, усеща се промяна и във фейсбук, навсякъде се създават групи и групички за "просветление"... Според мен това е голямото предизвикателство пред което са изправени хората, голямото изпитание, да прозрат и да отсеят доброто ...
цитирай
4. анонимен - Въпрос
05.05.2012 12:39
Какво ви е мнението за групите , които практикуват йога
цитирай
5. padreantonii - отговор на анонимен - Въпрос
05.05.2012 12:57
Неутрално . Минал съм през подобна практика , но без участие в групи . Разбира се, има какво да се научи от нея
цитирай
6. анонимен - Това не е явление само в България
05.05.2012 21:49
Бизнесът от "духовни" семинари и т.н. не е явление само в България, а навсякъде по света. И в крайна сметка е добър урок по развиване на чувство за разграничаване...
А по отношение на предложената дата за рождена за България - е мнооого, много спорна. Има уж ректифицирани дати в май месец, в януари, не може да се каже коя е истинската
цитирай
7. platttonnn - Който се постарае да изучи,
06.05.2012 06:22
какво означава екстраверсия и интроверсия,няма да си губи времето с гурута,адепти и т.н.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: padreantonii
Категория: История
Прочетен: 1267452
Постинги: 187
Коментари: 625
Гласове: 5757
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930