Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2010 11:18 - Мистерия: Как лунният кратер Лин стана Фобос - спътник на Марс ?!
Автор: watchtowerman Категория: История   
Прочетен: 5926 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 04.09.2010 11:25


 ( С тази статия поздравявам днешното събиране в Балчик на фантастите )

През 70-те години на миналия век космическите сонди “Маринър”, “Вояджър”, “Викинг”, “Фобос” изпращат на земята хиляди снимки. Много от тях са от планетата Марс и спътниците му – Фобос и Деймос. Онези, от Фобос обаче, хвърлят в ужас и паника „здравомислещите” в космическата агенция. Оттогава, както казва учен от НАСА „аналитиците ни през деня стоят на главите си , а вечер си лягат без да са вечеряли”.

Снимките от Фобос предизвикват изваждането на бял свят на една стара - преди повече от век, история...


 

Мистериозното изчезване на лунния кратер Лин


 

Имало едно време една планета. Самотна обикаляла Слънцето.

Гледали астролозите, че е без дружки и затова я кръстили Марс. Не само, защото била червеникава, като зарево при пожар от война, а и поради аскетизма й, живеела сама, като бога на Войната.

Но дошъл ден, в който планетата се натъжила. Заради самотата си. Завидяла на съседките, че имат си дружки. Решила да потърси спътници в живота...

А звездобройците продължавали да гледат...

През август 1877г. астрономът Асаф Хол(1829-1907) обявява сензационна новина: Марс имал спътници! Хол ги нарекъл: Фобос и Деймос.

Учените казват, че късното им откриване се дължи на по-слабите технически възможности на предишните телескопи. Но дали истинската причина е тази?

Десетина години, преди да бъдат забелязани Фобос и Деймос, един друг учен астроном прави друго сензационно съобщение.

През 1866г. германецът Юлиус Шмидт (Julius Schmidt), по онова време директор на Атинската астрономическа обсерватория, след дълго колебание, решава да разгласи невероятното си откритие: лунният кратер Лин(Linne), наблюдаван, в продължение на столетие, е...изчезнал!

Шмидт констатира, че на мястото на Лин, от столетие скициран и описван от учени-астрономи като “впечатляващ” кратер с диаметър 10 км и с “дълбоко гърло”, а и обект на неговото внимание в продължение на повече от 30 години, сега е заето от бяло петно със същия диаметър, с купчина в средата.

През цялата следваща 1867г. редица астрономи описват, че виждат същото – някакъв насип, могила. Шмидт продължава с наблюденията. И в края на годината съзира, издигаща се купчина в средата на този по-голям куп.

През 1868г. Кнот(Knott), Бъкингам(Buckingham) и Кей(Key) съобщават за наблюдавано плитко спадане, потъване в центъра на купа.

По-късно Сечи(Secchi) открива, че в ценъра вече се е образувал кратер, изчислен от него около 0,8км.

Години по-късно, Хугинс(Huggins) наблюдава кратер с диаметър 3,2км.

Шмидт търси безпристрастен отговор от гилдията на колегите си. Като не могат да обяват Шмидт за луд, защото за същото докладват и други учени астрономи, за администрацията на гилдията не остава друго - Шмидт и колегите са подведени от ... слънчевите лъчи, отраженията и сенките на околността. Добронамерени, но наивни! А защо не, и глупави! Така де, гледат в продължение на десетилетия, а не виждат, че този тарикат – Слънцето, ги подвежда. (Слънцето е удобно “виновно” оправдание и за милиони случай за наблюдавани НЛО.)

Така, случаят с мистериозното изчезване на кратера Лин е “обяснен” и класифициран в историята на астрономията. Но не и забравен! Именно, защото не е обяснен!

И затова, когато специалистите от НАСА виждат снимките на Фобос и неговия кратер с “дълбоко гърло” разбират, че той съотвества на направените от Шмидт рисунки на лунния кратер Лин, докато последният все още е бил на Луната.


image

Фобос. Размери : 27,0Ч21,6Ч18,8 км.

Кратер : диаметър 10 км

Плътност : 2,2 г / куб см.


 

Виждат се бразди, почти паралелни, широки от 200м до 300м и практчески с една и съща дълбочина – 20-25м. Следващи снимки, направени от космическите сонди “Маринър-9” и “Викинг, показват различия с първоначалните – появили са се нови “канавки”(бразди). Вулканическа дейност на Фобос няма, поради което природно обяснение за новоизградените “канавки” няма.


 

Орбиталното движение на Фобос около Марс, е с такова необяснимо ускорение, а пльтността му е толкова ниска, сякаш е кух отвътре, че са основание, съветският астрофизик академик Шкловский (1916 - 1985) да твърди на международна астрномическа среща през 1983г., че Фобос е изкуствено създаден обект за космическа база, пуснат в орбита около Марс в началото на 1870г.

Фобос – един така нищожен по размери спътник, става обект на изключително внимание и изследване.

Съвеският съюз изпраща две сонди към него – “Фобос-1” и “Фобос-2”. Последните кадри, изпратени от “Фобос-2” на 28 март 1989 г., показват вретеноподобен обект с дължина 20 км, стремително приближаващ се към космическата сонда. Три години по-късно тези кадри влизат в документалните филми “Сами ли сме във Вселената?” и “Дневниците на НЛО”.

Симптоматично е пропадането и на мисията на американската “Марс-обзървър” на 21 август 1993г, преди да премине към околомарсова орбита.

Столетие след сензационото изчезване на “стария” кратер Лин, случаят не е забравен. Поради което “новият” кратер Лин е обект на специално внимание.
 

 image

Новият” кратер Лин. (Снимката е направена от “Аполо-15”)

Добре се вижда, че лунната прах около сегашния кратер Лин е бяла. Не че няма бяла прах и на други места на Луната. Из научните среди съществува сериозната хипотеза, че бяла, светеща лунна прах се появява там, където се осъществяват или са се осъществявали в недалечно минало ТЕХНИЧЕСКИ МЕРОПРИЯТИЯ. Докато падащият космически прах не ги покрие, за което е нужен по-голям период от време.

Случаят с мистериозното изчезване на кратера Лин не е единствен.

През 1775г. немският астроном Йохан Шрьотер, като изследва лунната повърхност около “Морето на Кризите” забелязва кратер, с диаметър 37 км, който не е нанесен върху съществуващите дотогава лунни карти. Обявява откритието си, нанася новоткрития кратер върху луната карта като го кръщава “Алхазен”, на името на арабски математик и астроном, живял през Х век.

Обаче, през 1825г. друг немски астроном и селенограф Георг Куновский, съобщава, че кратерът “Алхазен” вече не съществува, бил...изчезнал! И други астрономи търсят кратера, обозначен на лунната карта, но не го намират. Минават още 40г. и на мястото на изчезналия кратер “Алхазен” английският астроном Уйлиям Берт открива пръстен от невисоки възвишения.

- - -
 

21 март 1996 г на брифинг в Националния прес-клуб във Вашингтон учени и инженери от НАСА, участващи в програмите за изследване на Луната и Марс, съобщават за резултатите от получената информация. Обявено е, че на Луната съществуват изкуствени структури и обекти с техногенен характер.

Показани са видеофилми и снимки, направени от американските астронавти, изпълняващи мисии по проекта „Аполо”. На зададен въпрос защо тази информация не й е дадена обществена гласност, говорителят нd НАСА отговаря:

Преди двадесет години беше трудно да предузнаем как ще реагират хората на съобщения за това, че някой е бил на Луната или е в наше време. Освен това имаше и други причини, извън НАСА”.



Тагове:   мистерия,   луна,   Фобос,   Марс,


Гласувай:
8



1. injir - Въпрос: Кой създава или унищожава ...
11.09.2010 18:38
Въпрос: Кой създава или унищожава кратерите?
цитирай
2. watchtowerman - Според мен, отговорът на този въпрос
12.09.2010 13:40
се дава от редица действия на американски астронавти, посетили Луната, а и от голяма част от екипа на програмата "Аполо" - обединени в "Съюз на Молитвата" - неща, за които съм писал в поста :
http://watchtowerman.blog.bg/politika/2010/07/16/na-16-iuli-1969-izletia-quot-apolo-11-quot.577722
цитирай
3. ok3223 - Здравейте!
09.12.2010 19:40
Ама американци били ли са на Луната. Нещо не ми се вярва.Ако са... С какво са отвали и са се връщали от там. КАТО космически апарат от СОВАЛКИТЕ ДО ДНЕС И ДНЕС ТЕ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ.
А със совалка да отидеш до Луната и се върнеш жив и здрав няма начин как да стане.
2 от тях катастрофираха на околоземна орбити и екипажите загинаха като изгоряха като фали. Останалите даваха и дават непрекъснато дефекти.
А други апароти по-добри в момената просто нямат и никога не са мали.
Тогва как и с какво са кацали на луната.
За да отидеш до луната и върнеш жив и здрав от там се иска космически апарат 100 пъти по-съвършен от совалката.
КЪДЕ Е ТОЙ? НЕЩО НЕ ГО ВИЖДАМ.
АКО СА ИМАЛИ ТЕХНОЛОГИ ЗА ПРОИЗВАДСТВО НА КОСМ. КОРАБИ СПОСОБНИ ДА ОТИВАТ И СЕ ВРЪЩАТ ОТ ЛУНАТА ЕКИПАЖ ОТ 3 КОСМОНАФТА ПРЕДИ 40 ГОД. ДНЕС ДА СА НА МАРС И ДА ПРАВЯА С ТЕЗИ ТЕХНОЛОГИИ ТАКИВА СОВАЛКИ, КОИТО ДА ЛЕТЯТ И КАЦАТ НА ЗЕМЯТА КАТО ОБИКНОВЕНИ САМОЛЕТИ И ДА НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е АВАРИЯ И ГИБЕЛ НА КОСМОНАФТИ.
Или си на друго мнение?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: watchtowerman
Категория: Политика
Прочетен: 2280234
Постинги: 469
Коментари: 1662
Гласове: 10562
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол